A magyar U18-as fiúk is veretlenül jutottak a legjobb 8 közé

A lányokhoz hasonlóan a fiúk is veretlenül jutottak be a negyeddöntőbe a 3×3-as U18-as Európa-bajnokságon. A vasárnapi helyosztókon így mindkét magyar csapat csoportelsőként várhatja ellenfelét, a lányok 13:50-től Svájccal, a fiúk 14:50-től a meglepetéscsapat Andorrával találkoznak.

A Durázi Krisztofer, Gulyás Milán, Kerpel-Fronius Balázs és Máriás Gergely Antal alkotta magyar U18-as válogatott nagyon nehéz csoportba került, hiszen a tavalyi Európa-bajnok Törökország és a rigai selejtező ezüstérmese, Lettország volt az ellenfele. A törökök elleni találkozó eleje nem volt éppen ismerkedő jellegűnek mondható, potyogtak a kosarak. A magyarok nyugodtak meg hamarabb, s 2-3 pontos előnyt sikerült kialakítaniuk. Az idő előrehaladtával nem tudott közelebb kerülni a címvédő, a magyar fiúk pedig olykor varázslatos dolgokat műveletek, elsősorban Durázi Krisztofer zsákolásainak köszönhetően. Hiába volt magassági fölényben a török nemzeti csapat, a hazaiak fel tudták venni velük a versenyt lepattanózásban is, és végig vezetve, 21-15-re nyertek.

gulyasmilan

Mivel a törökök 21-14 arányban legyőzték a letteket, így egy kisebb arányú vereség is belefért a magyar fiúknak a nap zárómérkőzésén.  Lettországnak az egyetlen esélye egy nagyarányú győzelem volt a továbbjutásra, ennek megfelelően óriási elánnal vetették bele magukat a mérkőzésbe. Mindkét gárda a védekezésre helyezte a hangsúlyt, a találkozó felénél még csak 6-6-ot mutatott az eredményjelző. A rengeteg hibával tarkított találkozón végül a hazaiak legyőzték az agilisan kosarazó ellenfelüket, Durázi zsákolásával 16-14 lett a végeredmény, így csoportelsőként jutottak a negyeddöntőbe.

A fiúknál a D-csoportban Németország veretlenül jutott a legjobb nyolc közé, mögöttük meglepetésre Belgium lett a második, megelőzve Szerbiát. A hölgyeknél a végső győzelemre is esélyesnek tartott Spanyolország magabiztosan nyerte csoportját, mellettük a csehek kvalifikálták magukat a legjobb nyolc közé. A D-csoportban sem történt meglepetés, a bombaerős franciák mögött Svájc jutott tovább.