3×3: Egyszerű, de nagyszerű

Augusztus 26-tól szeptember 1-ig egy teljes héten át újra a 3×3-as kosárlabdától lesz hangos Debrecen főtere. A nemrég a Nyári Olimpiai Játékok hivatalos programjába is beválasztott szakág nagyon gyorsan tett szert széleskörű népszerűségre a világon, köszönhetően a látványos és gyors játéknak, és nem utolsó sorban az egyszerű szabályrendszerének. Lássuk mik a 3×3 legfontosabb szabályai.

Az alapvető szabályok sokban hasonlítanak a két palánkra játszott klasszikus kosárlabdához (lépéshiba, kétszerindulás stb.), de rengeteg sajátossága is van a szakágnak. A mérkőzéseket egy palánkra játsszák (a gyűrű 305 centiméter magasan van), a pálya 15×11 méteres, a vonalak felfestése megegyezik egy fél kosárlabdapályáéval (a büntető 5.8m, a hárompontos 6.75m). A labda 6-os méretű, de súlya megegyezik a 7-es labdáéval (a kosárlabdában a hölgyek és egyes utánpótláscsapatok 6-os, a férfiak 7-es labdával játszanak). Nevéből adódóan három a három ellen játsszák, a csapatok létszáma 3+1 fő. Az a csapat nyer, aki hamarabb eléri a 21 pontot, vagy 10 perc után több pontot ér el. Döntetlen állásnál az a csapat nyer, aki a hosszabbításban hamarabb elér 2 pontot.

Minden dobás egyet ér, a hárompontos vonalon kívülről értékesített dobás kettőt. A büntető is egy pont. Dobás közbeni szabálytalanságért egy büntető jár, a 6.75-ös vonalon túli dobás akadályozásáért pedig kettő. Hat csapatfault után minden személyi hibáért két dobás jár, kilenc szabálytalankodás után pedig két büntető és labdabirtoklás is. A támadások befejezésére 12 másodperce van a csapatoknak.

debrecen 3x3 wtm 2018

Lepattanó vagy szerzett labda után ki kell vinni vagy passzolni a labdát a hárompontos vonalon túlra. Az idő kapott kosár után sem áll meg, a 12 másodperces támadóidő azonnal újraindul, a labdát ebben az esetben is ki kell juttatni a 6.75-ön kívülre. Mindkét csapatnak egy időkérése van, ezen kívül két reklámszünetet is van, az egyik 3 perc után, a másik pedig 7 perc után (természetesen amikor megáll a játék).

Összességében a 3×3 egy rendkívül „nézőbarát” sport, gyors látványos és izgalmas, ráadásul az utca emberének sem kell sok eszköz az űzéséhez, gyakorlatilag egy szabadtéri kosárpalánk, egy kosárlabda és öt sporttárs kell hozzá. A körítés is rendkívül más, a mindenki által hallható kommentátor, a folyamatos zene és a szünetekben lévő kísérőprogramok sokkal könnyedebb szórakozást nyújtanak.

2019-es 3×3-as események Debrecenben:

augusztus 26-27.  – Nemzetközi női torna

augusztus 27-28. – World Tour Masters

augusztus 29-30.  – U23 Nemzetek Ligája

augusztus 30. – szeptember 1.  – 3×3 Európa-bajnokság

(fotó: fiba.basketball.com)