3×3: U18-as Európa-bajnok a magyar női válogatott

Mozgalmas nap végén a női magyar válogatott megnyerte a 3×3-as U18-as Európa-bajnokságot, miután a döntőben óriási csatában legyőzte Oroszországot. A rendezvény a negyeddöntők során félbeszakadt a heves esőzések miatt, ám a szervezőbizottság kevesebb, mint két óra leforgása alatt fedett helyszínre varázsolta az egész rendezvényt.

A magyar U18-as férfi válogatott szombatról elhalasztott mérkőzésével kezdődött az utolsó játéknap. Mivel az észtek és a mieink is kikaptak Szerbiától, ezért a második, még továbbjutó hely volt a találkozó tétje. Ennek megfelelően nagyon motiváltan léptek pályára a csapatok, Szarvas Gábor tanítványai már az elején két-három pontos előnyre tettek szert. A védekezésre mindkét fél nagyon odafigyelt, de a differencia sokáig nem változott. A végjátékot azonban tegnaphoz hasonlóan elrontották Hargitai Krisztiánék, és 13-11-re kikaptak.

Rögtön utánuk a magyar lányok léptek pályára, akik a címvédő Franciaországgal találkoztak, így gyakorlatilag a tavalyi döntő visszavágóját láthattuk. Állva hagyták ellenfelüket Révész Borókáék, hiába voltak már-már bántó fizikai fölényben a franciák, az eredményjelző 5-0-s hazai vezetést mutatott. Egy közelivel és egy kétpontossal pillanatok alatt látótávolságon belül került a tavalyi bajnok, érezhetően nagyon felszívták magukat. A magyar előny 8-8-nál fogyott el, sőt kis időre a vezetést is átvette az ellenfél. Fél perccel a vége előtt 10-10 volt az állás, amikor Tóth Orsolya egy nagyszerű betörés után vezetéshez juttatta övéit. Válasz már nem érkezett a hátralévő időben, így Magyarország bejutott az elődöntőbe.

3x3 vs france

A nap harmadik találkozóján, a Hollandia-Csehország női negyeddöntőn azonban szakadni kezdett az eső, hosszas várakozás után a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a biztonságos lebonyolítás érdekében átviszi a rendezvényt az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokba. Fél ötkor kezdték újra a játékot a csapatok, a debreceni kosárlabda már-már ikonikus helyén a körülmények ellenére is szép számban kilátogattak a szurkolók.

Azt már közel ezer néző láthatta, ahogy Magyarország Hollandiával küzd a döntőbejutásért. Mindkét csapatot megzavarta a váratlan helyszínváltozás, másfél percig nem is született pont. Egy gyors kosárváltás után aztán belelendültek a hazaiak, 5-1-es előnyükkel megalapozták a mérkőzést. A második kötelező televíziós szünetben még mindig csak 7-3 volt az állás, és bár támadásban dadogott a labda, a stabil védekezésnek köszönhetően állandósult a 3-4 pontos differencia. A végére felgyorsultak az események, de a mieink rutinos játékkal 14-9 arányban diadalmaskodtak, ezzel tavalyhoz hasonlóan ismét bejutottak a kontinenstorna döntőjébe.

A világbajnoki bronzérmes orosz válogatott várt ránk a fináléban. Jáhni Zsófiának mindössze hat másodpercre volt szüksége az első pont megszerzéséhez, de az oroszok hamar tudtunkra adták két közeli formájában, hogy bizony ők is az aranyérmet szeretnék. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Tenyér Zsófia egy plusz egyes akciójával 6-6 volt féltávnál. A játékvezetők engedték a kemény játékot, ám három perccel a vége előtt egy érthetetlen sportszerűtlen hiba után meglépett Oroszország (9-6). A magyar lányok azonban összeszedték minden erejüket, és a hátralévő időben már nem engedélyeztek több kosarat ellenfelüknek. Másfél perccel a vége előtt egyenlítettünk, majd Tóth Orsolya távolijával már a vezetés is nálunk volt. Az utolsó másodpercekben már csak egy magyar pont született, így Magyarország megnyerte a 3×3-as Európa-bajnokságot.

A bronzérmet Lengyelország szerezte meg, míg a fiúknál Belgium lett az első Hollandia és Franciaország előtt. A hölgyeknél torna legértékesebb játékosa Tóth Orsolya lett.

u18 leány

 

Eredmények:

Fiú U18:

Negyeddöntők:

Hollandia – Észtország 20-16

Franciaország – Olaszország 15-10

Spanyolország –Izrael 21-11

Szerbia – Belgium 12-13

Elődöntők:

Hollandia – Franciaország 20-18

Spanyolország – Belgium 13-19

3.helyért:

Franciaország – Spanyolország 21-9

Döntő:

Hollandia – Belgium 13-19

 

Lány U18:

Negyeddöntők:

Magyarország – Franciaország 11-10

Hollandia – Csehország 17-9

Belgium – Lengyelország 12-13

Oroszország – Olaszország 15:13

Elődöntők:

Magyarország – Hollandia 14-9

Lengyelország – Oroszország 12-14

3.helyért:

Hollandia – Lengyelország 16-12

Döntő:

Magyarország – Oroszország 12-9