A veretlen finnek túl nagy falatnak bizonyultak

Nem sikerült meglepetést szereznie a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI együttesének az U16-os EYBL döntőjének harmadik játéknapján. Az ellenfél a mindezidáig veretlen finn BC Muki csapata volt, akik a hazaiak ellen is meggyőző játékkal rukkoltak elő, s érvényesítve a papírformát, magabiztosan győzték le Ráthonyi Tamás fiait.

A finn csapat második mérkőzése volt a DKA-DSI elleni a nap folyamán, hiszen szombati első meccsükön a magyar bajnokság egyik kiemelkedő csapatát, a Szolnokot fektették két vállra. Az első negyedben még úgy-ahogy tudták tartani a lépést Tóth Bencéék, bár már tíz egységnyi is volt a különbség, egy nagyszerű hajrával csak négy ponttal vezettek a finnek. A második negyed a hajdúságiaknak maga volt a rémálom, egyszerűen semmi sem akart összejönni. A fizikálisan és technikailag jóval képzettebb északiak rendre megálljt parancsoltak a debreceni próbálkozásoknak, s a félidőre gyakorlatilag eldöntötték a találkozót.

A második félidőben az edzői stábok még bátrabban forgathatták csapataikat, mindkét oldalon mindenki játéklehetőséget kapott. A debreceniek kulcsjátékosai nem voltak kénytelenek újabb 30-35 perc körüli játékidőt a pályán tölteni, így a mindent eldöntő, Szolnoki Olaj KK elleni vasárnapi mérkőzésre talán még tartalékolni is tudtak. A vége 33 pontos vendég siker lett, de szomorkodásra semmi ok, hiszen a finn csapat láthatóan más kategóriát képvisel a torna csapataihoz képest. Ha holnap 15 órától kezdődő hazai rangadón Gáspár Mátyásék győznek, úgy kvalifikálják magukat a sorozat szuperdöntőjére, ahol Európa nyolc legjobb csapata szerepel majd.

U16-eybl-szhely

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – BC Muki 48-81 (21-25, 3-22, 15-19, 9-15)

DKA-DSI: Vezendi 6, Sólyom 1, Csomor 5, Balázs D.9, Gáspár 10 cserék: Tóth 10/6, Virágh 5 , , Kálmán 4, Pór -, Kovács B.2., Valner -, Nemes -.

edzők: Ráthonyi Tamás, Kádár Tamás

Ráthonyi Tamás: Ez a csapat teljesen más dimenzióban kosárlabdázik, sajnos az eredmény tükrözi a valóságot. Képzettek, gyorsak, erőszakosak és fizikailag jóval előttünk tartanak, ma példát kaptunk abból, hogy hogyan kell kosárlabdázni. Nem szabad letörnünk, hiszen holnap a Szolnok ellen a továbbjutásért játszhatunk, és ha jól játszunk akkor szerintem le is tudjuk őket győzni.