Az 5. helyen végeztek a serdülők

Öt mérkőzéséből hármat megnyerve az ötödik helyen végzett a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI fiú serdülő csapata az országos döntőben. Bár már a nyolc közé jutás is bravúrnak számított Sarkadi Ferenc tanítványaitól, a debreceni fiataloknál nyoma sem volt a megilletődöttségnek, és nem csak méltó ellenfelei voltak az országos elitnek, de szép győzelmeket is arattak.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott (végül a harmadik helyen végző) fehérvári Dávid Kornél Akadémiával kezdte a csoportmérkőzéseket a DSI, és kissé megilletődött kezdés után sikerült felvenniük a döntő ritmusát Lovas Botondéknak. A félidőben mindössze egypontos hátrányban voltak a hajdúságiak, sőt a harmadik negyedben át is vették a vezetést, de végül a sokkal jobb szerkezettel rendelkező Fehérvár érvényesítette a papírformát. A csütörtöki nap második mérkőzésén az ugyancsak jó erőkből álló, későbbi aranyérmes Vasas volt az ellenfél. A stabil védekezést és szervetett kosárlabdát mutató fővárosiaknak szinte végig egyenrangú ellenfelei voltak Sarkadi Ferenc tanítványai, a második negyed gyengébb védekezése viszont döntőnek bizonyult, de az eredmény és a mutatott játék bizakodásra adott okot a folytatásra.

A Sopron elleni találkozó a csoport harmadik helyéről döntött. A szezon során egyszer már találkoztak a felek, akkor Debrecenben sima soproni siker született. Kalassai Martinékat ez azonban korántsem érdekelte, és elsősorban a második és a negyedik negyedben nyújtott produkciójuknak köszönhetően 17 pontos sikert arattak. A keresztjátékban a másik csoport negyedik helyezettjével, a Szombathellyel mérkőztek meg. A cívisvárosiak meglepően érett játékot mutatva gyakorlatilag már a félidőig eldöntötték a találkozót, így meglepetésre második győzelmüket is megszerezték.

Az ötödik helyért ismét a Sopronnal kellett megküzdeni a zárónapon. A csoportmeccshez hasonlóan ismét óriási csata folyt a pályán, ám Turcsik Simonék ezúttal hatpontos hátrányban voltak még féltávnál. A fordulás után azonban teljesen más mentalításban jött ki a Sarkadi-csapat, és már-már tökéletes védekezéssel megfordították a mérkőzést, megszerezve ezzel az ötödik helyet.

Pallás Tomi 

 

Dávid Kornél KA – Debreceni KA-DSI 84-66 (24-13, 12-20, 24-19, 24-14)

DKA-DSI: Kalassai Martin 22, Tóth Zoltán 2, Madar Krisztián 1, Holléry Balázs -, Virágh Benedek 2, Kiss Marcell 4, Turcsik Simon 11, Lovas Botond 17/3, Pallás Tamás 3, Madar Kristóf 2, Szabó Péter 2.

 

Vasas Akadémia – Debreceni KA-DSI 68-54 (16-18, 22-12, 19-13, 11-11)

DKA-DSI: Kalassai Martin 15/6, Tóth Zoltán 8, Madar Krisztián 4, Holléry Balázs 2, Virágh Benedek 2, Kiss Marcell 2, Turcsik Simon 4, Lovas Botond 11/3, Pallás Tamás 4, Madar Kristóf 2.

 

Debreceni KA-DSI – Soproni Sportiskola 66-49 (11-14, 20-10, 14-16, 21-9)

DKA-DSI: Kalassai Martin 19/3, Tóth Zoltán 6, Madar Krisztián 3, Holléry Balázs 4, Virágh Benedek -, Kiss Marcell -, Turcsik Simon 3, Lovas Botond 16, Pallás Tamás 9/3, Madar Kristóf 6.

 

Debreceni KA-DSI – Szombathelyi Sportiskola 64-46 (24-11, 14-9, 9-12, 15-14)

DKA-DSI: Kalassai Martin 24/6, Tóth Zoltán 4, Madar Krisztián 3, Holléry Balázs -, Virágh Benedek 4, Kiss Marcell -, Turcsik Simon 7, Lovas Botond 17/3, Pallás Tamás 2, Madar Kristóf 1.

 

Debreceni KA-DSI – Soproni Sportiskola 62-50 (11-12, 13-18, 19-5, 19-15)

DKA-DSI: Kalassai Martin 19/3, Tóth Zoltán 6, Madar Krisztián 3, Holléry Balázs -, Virágh Benedek -, Kiss Marcell -, Turcsik Simon 8, Lovas Botond 17/6, Pallás Tamás 5, Madar Kristóf 4.

 

edzők: Sarkadi Ferenc, Erdei Ádám, Kovács Balázs

 

Sarkadi Ferenc: Nekünk ez a torna elsősorban a tapasztalatszerzésről szólt, nem sokan gondolták volna a hétvége előtt, hogy három győzelmet fogunk szerezni. Az eredmények alapján mi kerültünk a nehezebb csoportba, ennek ellenére a Vasassal és a Székesfehérvárral is egy jó meccset tudtunk játszani. Az még azért látszik, hogy van hova fejlődnünk, de nyugodtan mondhatom, hogy egyenrangú ellenfelei voltunk az ország két top hármas csapatának is. A folytatásban azonban engem is meglepett, ahogy a fiúk kosaraztak. A döntő előtt két hónappal a Soprontól nagyon simán kaptunk ki hazai pályán, ehhez képest mindkétszer nagyon jó meccset tudtunk velük játszani, és megérdemelten győztük le őket. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, megmutatták, hogy helyük van az ország legjobb csapatai között, és teljesen megérdemelten lettünk ötödikek. Gratulálok a csapat minden tagjának, köszönjük a minket elkísérő családtagoknak a szurkolást, az Akadémiának pedig az egész éves támogatást.

rsz_serdülő_fiú