Címvédés az Egyetemi Bajnokságban!

Megismételték a tavalyi szereplésüket a Debreceni Egyetem kosárlabdacsapatai a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban, a hölgyek ismét ezüstérmesek lettek, míg a fiúk megvédték bajnoki címüket.

Az idény előtt teljesen kicserélődött fiú csapat ezúttal csak egy huszáros hajrával jutott be a döntőbe, gyakorlatilag az alapszakasz utolsó mérkőzésén vívták ki a legjobb nyolc közé jutást. Bár a keresztjátékban már kettős győzelemmel búcsúztatták a szombathelyieket, idén talán nem a legnagyobb esélyesként érkeztek az érmekről döntő tornára. Pék Dávidék rögtön az első meccsen bizonyították, hogy nem szabad leírni őket, a tavalyi ezüstérmes Egert verték meg nagyszerű játékkal.

A második napon valahogy semmi sem akart összejönni a szintén jó erőkből álló TF ellen, ráadásul Berényi Sándor elvesztette a csapat egyik vezérét, Kósa Tamást is. A torna kiegyenlítettségét bizonyítja, hogy két nap után mind a négy csapat ötven százalékos mérleggel állt, így a zárónap döntött az érmek sorsáról. Mivel az Eger megtette nekünk azt a szívességet, hogy legyőzte a TF-et, a debreceni egyetemisták az aranyéremért játszhattak a házigazda Miskolc ellen. Bár nem kezdték jól a találkozót a cívisvárosiak, a második félidőre visszajöttek a mérkőzésbe, sőt Pék Dávid és Kozák Márton vezérletével meg is nyerték azt, így nagy meglepetésre összejött a címvédés.

A hölgyeknél már nem volt ennyire kiszámíthatatlan a mezőny, bár a DEAC itt sem számítottak kimondottan favoritnak. Ennek ellenére az első napon magabiztosan verték a nagy rivális Szegedet, sőt a fővárosi Közgáz SC-t is két vállra fektették nagy csatában. Mivel a TFSE is két győzelemmel kezdte a döntőt, így a címvédő elleni összecsapás az aranyéremről döntött. Gál Annamáriáék nagyon beragadtak a kezdésnél, és ez meg is bosszulta magát, hiába voltak ezután egyenrangú ellenfelei a budapestieknek, nem tudták ledolgozni a korán beszedett hátrányt. Összességében a 2. hely tavalyhoz hasonlóan óriási teljesítmény a hölgyektől, bár a szép eredményekből Kovács Imre együttesénél mostanában nincs hiány.

A gyengébbik nemnél Foltin Blanka begyűjtötte a legértékesebb játékosnak járó MVP díjat, és beválasztották az All Star csapatba is, míg a fiúknál Pék Dávid került be a legjobb ötösbe.

rsz_pékség (1)

Berényi Sándor: Az egész tornán végig fizikális fölényben voltak az ellenfeleink, gyakorlatilag minden lepattanó harcot elbuktunk, de kellő lelkesedéssel tudtuk pótolni a hiányosságainkat. Az első meccsen egy nagyon jó Eger ellen sikerült nyernünk úgy, hogy egy nagyon egyszerű játékot játszottunk, és abból sok kiosztással, és extra betörésekkel tudtunk operálni, így szinte végig kontrolálni tudtuk a játékot, és megérdemelten győztünk. A TF ellen érthetetlen volt a visszaesésünk, rettentő dobóformát fogtunk ki, egyedüli pozitívum az volt, hogy az utolsó negyedben még volt tartásunk, és legalább azt meg tudtuk nyerni, elsősorban a kiegészítő embereinknek köszönhetően. Az Eger lehetővé tette, hogy az aranyéremért játszunk, de ennek ellenére sem kezdünk jól, rengeteg ziccert hibáztunk. Tudtuk azt, hogy ha megfelelő sebességgel kosárlabdázunk, akkor nyerhetünk, és ennek megfelelően elképesztő energiákat mozgósítottak a fiúk. Hagy emeljem ki Kozák Marcit, aki mind a három meccsen elképesztőt védekezett, az utolsó meccsen pedig nagyszerűen szervezte a játékot. Pék Dávid igazi kapitány volt a tornán, és nagyon fontos hárompontosokkal vezére tudott lenni a csapatnak. Azt gondolom, hogy ez egy igazi csapatmunka volt, megérdemeltük az aranyérmet, így készülhetünk az Európa Bajnokságra.

 

Kovács Imre: Az első két meccsen nagyon jól kezdtünk, de a biztos vezetés tudatában kicsit alábbhagyott a koncentráció, ezzel magunkra húztuk az ellenfelet. Ennek ellenére volt tartásunk, és ezekből a hullámvölgyekből rendre ki tudtunk jönni, és meg is nyertük az első két meccset. A döntőben már nem mi voltunk az esélyesek, de azt gondolom, hogy Földvári Andi nélkül, egy nagyszerűen játszó TF ellen is jó mérkőzést tudtunk játszani. Az érződött a lányokon, hogy meccsről-meccsre fogy az erő, így a döntőre már kicsit elfáradtunk, de így is erőn felül teljesítettünk. Gratulálok az egész csapatnak!

 

Fiú Nemzeti Egyetemi Bajnokság döntő:

EKE Eger – Debreceni Egyetem 66-74

Debreceni Egyetem – TFSE 49-72

Miskolci Egyetem – Debreceni Egyetem 75–79

Végeredmény: 1. Debreceni Egyetem 2. EKE Eger 3. Miskolci Egyetem 4. TFSE

 

Leány Egyetemi Bajnokság döntő:

Debreceni Egyetem – USC Szeged 59-45

Közgáz SC DSK – Debreceni Egyetem 48-52

TFSE – Debreceni Egyetem 83-70

Végeredmény: 1.TFSE 2. Debreceni Egyetem 3. USC Szeged 4. Közgáz SC DSK