Csomor Péterék készen állnak a döntőre

Csütörtökön elkezdődik az Országos Junior Bajnokság nyolcas döntője Nyíregyházán, ahol a Debreceni Kosárlabda Akadémia is érdekelt lesz. Ráthonyi Tamás és Kádár Tamás együttese első kiemeltként jutott be a legjobbak közé, ahol a nagy rivális Vasas Akadémia mellett a házigazda Nyíregyházi Sportcentrum és a nemrég U20-as bajnokságot nyerő SZEDEÁK lesz az ellenfelük. Ennek apropóján a csapat egyik húzóemberével, Csomor Péterrel beszélgettünk.

Hogyan értékelnéd a csapat eddigi teljesítményét?

-Ami azt illeti, az egész idény során sok betegséggel és sérüléssel küszködtünk, ennek ellenére egy-két hullámvölgytől eltekintve elég stabilak voltunk az alapszakaszban, így másodikként végeztünk. A rájátszásra egyik kulcsjátékosunk, Gáspár Mátyás is visszatért hosszú sérüléséből, és Godwin Omenaka is egyre többször a csapat rendelkezésére állt. Az, hogy első kiemeltként jutottunk a döntőbe, szerintem óriási eredmény, mindenképp dicséret illeti az egész csapatot.

Előny vagy hátrány első kiemeltként a döntőbe jutni?

-Azzal, hogy elsőként zártuk a rájátszást eldőlt, hogy viszonylag jó csoportba kerültünk. Első kiemeltként azt gondolom, hogy az egyik esélyessé léptünk elő, így egy kis nyomás is van rajtunk, amit megpróbálunk minél hamarabb levetkőzni. Igyekszünk mindig csak a soron következő mérkőzéssel foglalkozni.

csomor péter debreceni kosarlabda akademia

Nem tűnik könnyűnek a csoportotok, hiszen a mindig erős Vasas mellet a szintén jó erőkből álló házigazdákkal is meg kell mérkőznötök a továbbjutásért, és a Szegedet sem szabad leírni. Hányadik hely lehet a reális szerinted?

-A Nyíregyházával az utóbbi időben nagyon szoros meccseket játszunk, de a másik két ellenfelünk is komoly játékerőt képvisel. Edzőnk, Ráthonyi Tamás elmondta, hogy egyetlen ellenfelet sem szabad lebecsülnünk, hiszen egy nyolcas döntőn bármi megtörténhet, bárki okozhat meglepetést bárkinek. Minden meccsünket maximális koncentráltsággal kell lejátszanunk az elejétől a végéig. A végeredményt tekintve, már sok éve fáj a fogunk a bajnoki címre, megpróbálunk minél jobb játékkal, csapatként mindenkit legyőzni. Nekünk 2000-eseknek ez lesz az utolsó döntőnk így együtt, ezért én személy szerint az első hellyel lennék maximálisan boldog. Szerintem a sok lemondás, edzés és befektetett munka miatt ezt meg is érdemelnénk, de természetesen egy dobogós helyezés után sem lennék boldogtalan.

Már több mint egy hónapja vége a rájátszásnak. Hogyan készültetek ez idő alatt a fináléra?

-Igyekeztünk minél több meccset játszani, hogy játékban maradjunk. A hazai rendezésű Cívis Kupa például egy nagyon színvonalas torna volt, ahol a második helyet szereztük meg, de ezen kívül több edzőmeccsel is készültünk. A tréningeken próbáltuk a szezon során kevesebbet velünk edző Godwint beépíteni a játékba, és elsősorban taktikailag készültünk a döntőre. A figuráink pontosítása mellett a védekezésbe is sok munkát fektettünk, de Szabó Róbert erőnléti edzővel a fizikális felkészülés is nagy hangsúlyt kapott. Az utolsó héten már a dobásoké volt a főszerep, összességében úgy érzem, hogy jól sikerült a felkészülés, készen állunk a döntőre.