Csütörtökön kezdődnek az EYBL döntők Debrecenben

Március 30. és április 3. között Debrecenben rendezik az U14-es és U16-os EYBL Közép-európai régiójának rájátszását. A négynapos tornára minkét korosztályból a 18 fős alapszakasz négy legjobban szereplő csapata jutott be, a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI pedig rendezőként vehet részt. A tét nem kicsi, hiszen az első két helyezett kvalifikálja magát a májusi lettországi szuperdöntőre. A tornán az U16-os Iráni korosztályos válogatott is részt vesz meghívott vendégként, de ők természetesen csak versenyen kívül szerepelnek majd.

A fiatalabbaknál a szerb KK Mladost Zemun és a macedón KK Feniks mind a nyolc mérkőzését megnyerte az alapszakaszban, míg a német Beyern München és a román LPS Bihorul Oradea 7-1-es mérleggel jutott a döntőbe. A rangos nemzetközi mezőnyben öt magyar csapat is indult (Sopron, Zsíros Akadémia, Pécs, Szolnok, Debrecen), közülük a hazai bajnokságban is menetelő Sopron végzett a legelőkelőbb helyen. Szégyenkezésre semmi okuk a hazai együtteseknek, hiszen olyan csapatok maradtak le a debreceni döntőről, mint az Alba Berlin, a KK Buducnost vagy az USK Prága. –Jó dolog, hogy újabb négy mérkőzést játszhatunk egy ilyen színvonalú bajnokságban, hiszen rengeteg tapasztalattal gazdagodhatunk. Lesz négy vendégjátékosunk a Hódmezővásárhely csapatából, ami egyértelmű erősítést jelent majd számunkra. A célunk az, hogy jó mérkőzéseket játszunk, és biztos vagyok benne, hogy ez a sebesség, amit a tornán tapasztalunk majd, a hasznunkra válik a magyar bajnokságban is. –mondta a serdülők vezetőedzője, Sarkadi Ferenc.

madar krisztián

A 16 éveseknél egyedül a finn KTP Kotka vette veretlenül az alapszakaszt, míg a cseh USK Prága, a német TS Jahn München és a szintén finn Tapiolan Honka 7-1-es mérleggel zárt. Kovács Balázs tanítványai rendezőként vesznek majd részt az eseményen, míg az iráni korosztályos válogatott meghívottként, versenyen kívül szerepel majd. –Az EYBL alapszakaszának nyolc mérkőzése alatt sok hasznos találkozót sikerült játszanunk, jó volt más kosárlabda kultúrákkal találkoznunk. Továbbra is az az elsődleges célunk, hogy bejussunk az országos nyolcas döntőbe, ennek szellemében egy felkészülésnek tekintjük a tornát. Úgy gondolom, hogy a tornán résztvevő csapatok nagyobb sebességgel kosárlabdáznak, mint a hazai csapatok többsége, így ez egy jó lehetőség lesz bizonyos játékelemek gyakorlására. Mivel a magyar bajnokság rájátszásának alsóházát megnyertük, így két párharc választ el bennünket a döntőtől, először a Körmend csapatán kell túljutnunk. –vélekedett Kovács Balázs, a csapat vezetőedzője.

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI meccsei:

03.30. 18:00 DKA-DSI – USK Prága (U16)

03.30. 20:00 DKA-DSI – KK Feniks (U14)

03.31. 11:00 Tapiolan Honka – DKA-DSI (U16)

03.31. 15:00 KK Mladost Zemun – DKA-DSI (U14)

04.02. 17:00 DKA-DSI – Bayern München (U14)

04.03. 11:00 Irán – DKA-DSI (U16)

04.03. 13:00 LPS Bihorul Oradea – DKA-DSI (U14)