DEAC KA néven fut tovább a Debreceni Kosárlabda Akadémia

Január 1-től három másik város (Budapest, Pécs, Sopron) akadémiájával egyetemben a Debreceni Kosárlabda Akadémia is államilag kiemelt sportakadémiai minősítést kapott. A kitüntetést névváltoztatás követte, utánpótlásműhelyünk mostantól DEAC Kosárlabda Akadémia néven versenyez tovább.

A döntés hátteréről Becsky István ügyvezető-sportigazgatót kérdeztük.

– Azért döntöttünk a névváltoztatás mellett, mert a DVSC Labdarúgó és Kézilabda Akadémiához hasonlóan mi is szeretnénk egy egységes és összefüggő szerkezetet kialakítani. A város és az egyetem támogatása továbbra is fontos számunkra, nagyon örülök, hogy ez a példátlan összefogás az utánpótlásunkban is meg fog jelenni. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egyike lehetünk a négy államilag elismert kosárlabda sportakadémiának, és egyben nagy felelősség is számunkra. Célunk, hogy minél több akadémiáról kikerülő játékos bemutatkozhasson az első osztályban, és eljusson a felnőtt válogatottig. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével továbbra is jó a kapcsolatunk, igyekszünk minél jobban együttműködni velük, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy minőségibb képzés legyen az országban és ezen belül a keleti régióban.

Azzal a kérdéssel, hogy a változások miben nyilvánulnak meg az akadémia felépítésén belül, Berényi Sándorhoz fordultunk.

 – Az edzői gárda komoly vérfrissítésen megy keresztül, sok új, kiváló szakember érkezik – köztük külföldiek is – illetve a csapatok stábjai is kiegészülnek további gyógytornászokkal és erőnléti edzőkkel. Az együttesek jobban egymásra épülnek a továbbiakban, annak érdekében, hogy kosarasaink előmenetele zökkenőmentes legyen a rendszeren belül. Sok-sok működési alapelvet állítunk fel, melyek betartását kivétel nélkül minden dolgozótól kötelező jelleggel elvárjuk. Komplex hálózatot szeretnénk kiépíteni, nem titkolt célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk Kelet-Magyarország kivételes képességű játékosainak és edzőinek arra, hogy a lehető legmagasabb szintre juthassanak. Éppen ezért igyekszünk szorosabbra fűzni akadémia és a felnőtt csapat közötti kapcsolatot, valamint rendszeresen hazai és nemzetközi tornákat is szervezünk majd. Az NB1-esek öltözőjének ajtaja mindenki előtt nyitva áll, aki rászolgál a bizalomra – zárta a DEAC KA szakmai igazgatója.