Döntőben az U20-asok!!!

Elképesztően színvonalas mérkőzésen, 25 pontos különbséggel győzte le a DEAC csapata a fővárosi MAFC gárdáját a Morgen Ferdinánd Emléktorna elődöntőjében. Ezzel Kovács Adrián és Kádár Tamás tanítványai továbbra is hibátlanok, vasárnap 15 órától pedig a bajnoki címért léphetnek pályára.

DEAC U20 – MAFC U20 95-70 (21-24, 20-13, 22-13, 32-20)

DEAC: Pollák 5/3, Kozák M. 10/3, Csomor 9/3, Opre 9, Omenaka 12

Csere: Tóth 22/18, Gáspár 9, Neuwirth 8, Sólyom 5, Asszú 3, Zsuga 3/3, Kozák B.

Edzők: Kovács Adrián, Kádár Tamás

Igazi triplazáporral indult a találkozó, a MAFC első számú tüzére, Katona Bence kapásból kétszer is betalált a debreceni gyűrűbe, és bár a mieink Opre és Pollák pontjaival igyekeztek lépést tartani, Bordács Soma 2+1-es akciója után hattal megléptek a piros-feketék. (11-17) A helyzetet nehezítette Godwin Omenaka gyorsan összeszedett 2 faultja, mely a kispadra kényszerítette a hajdúságiak bástyáját a negyed hátralévő részére. Szerencsére a Omenaka kiválása nem okozott túl nagy zavart a palánk alatt, Gáspár Mátyás és Opre Roland szorgosan szedegették a támadólepattanókat, ezzel sok második esélyből szerzett ponthoz juttatva a DEAC-ot. A játékrész vége előtt Tóth Bence is elsüllyesztette az első két hármasát, amivel tovább zárkóztunk, 24-21-es fővárosi előnnyel ért véget az első tíz perc.

A rövid szünet után tovább növelték a fordulatszámot a csapatok. Ami a pontgyártást illeti, szüntelenül potyogtak a hármasok: Herló távolijára Kozák Márton válaszolt, Tóth Bence és Katona Bence pedig különpárbajba kezdtek, előbbi háromszor, utóbbi kétszer volt eredményes a 6,25-ösön túlról. (31-31) A 15. percben Omenaka is visszatért, fontos kosaraival pedig az vezetést is sikerült átvennie Kovács Adrián legénységének. (39-33) Szereplése azonban tiszavirág életűre sikerült, miután kisvártatva harmadik személyi hibáját is begyűjtötte. Nem kockáztatott a debreceniek mestere, Opre Roland érkezett vissza a pályára, kinek büntetői bebiztosították a félidei vezetést. (41-37)

A Szeged elleni csoportmeccshez hasonlóan a harmadik negyedet ezúttal is nagyon megnyomták a Debreceni Egyetem fiataljai. Tóth Bence és Kozák Márton vezetésével tovább nőtt a különbség, majd Csomor Péter pillanatai következtek, zsinórban szerzett öt pontjával már 14 volt közte a javunkra. (53-39) A 12-2-es futás időkérésre késztette az újbudaiak vezetőedzőjét, Garai Pétert, de a játék képe ezután sem változott, 63-50- állt az eredményjelzőn a záró játékrész kezdete előtt.

A folytatásban tovább nyílt az olló, fáradt a MAFC, akik időközben elvesztették egyik kulcsemberüket, Polgárdy Ádámot, akinek ezúton is jobbulást kivánunk. A vezetés megőrzése érdekében egyre hosszabb támadásokat vezettünk, a fiatal Neuwirth Bence is kiválóan szállt be, minden összejönni látszott. Sajnos azonban mi sem úsztuk meg sérülés nélkül: az utolsó percekben Pollák Balázst kellett letámogatniuk a többieknek a parkettről. Reméljük, nincs komoly baj, hiszen óriási szükség volna játékára a döntőben.  A végjátékra nem maradtak izgalmak, a különbség beállt, az egyetlen kérdés az volt, sikerül-e elérni a 100 pontot a DEAC-nak. Ez végül nem jött össze, de aligha bánják a srácok, hiszen 95-70-es győzelmükkel továbbra is veretlenek, a vasárnapi fináléban pedig a koronát is feltehetik egész hetes teljesítményükre.