Drámai csatában jutottak a negyedöntőbe az U18-as fiúk

Péntek reggel 10 órakor két-két csoport küzdelmeivel elkezdődött az U18-as 3×3 Európa-bajnokság. 24 csapat érkezett 17 országból Debrecenbe, hogy a hét végére a kontinens tetejére jusson. Izgalmakból és meglepetésekből is bőven jutott mindenkinek, aki kilátogatott az első napon.

Lányok

Megérte korán érkezni, hiszen rögtön egy végletekig kiélezett mérkőzéssel startolt el a torna: a lányoknál az A-csoportban Ukrajna egy ponttal, 13-12-re legyőzte Spanyolországot. Ennek köszönhetően a spanyoloknak nyerniük kellett a közvetlen előttük rangsorolt olaszokkal szemben, hogy életben tartsák továbbjutási reményeiket. Úgy tűnik, ezt ők is pontosan tudták, hiszen 19-10 arányban lehengerelték Olaszországot. A 8 közé kerülésért lépett pályára Ukrajna és Olaszország a csoport zárómérkőzésén, ahol az ukránok már nem hibáztak, 17-14-es győzelmükkel ők is biztosan ott lesznek a negyeddöntőben.

A „C” csoportban Izrael csapatától korán búcsúzni kényszerült a debreceni közönség, miután simán kikapott Franciaországtól és Lettországtól is. A csoportelsőségért folytatott harcban borult a papírforma: a letteknek sikerült megtartaniuk egy pontot egész mérkőzésen őrizgetett előnyükből, így maguk mögé utasították a 2016-os győztes franciákat.

Fiúk

A mieink hármasában Szerbia rögtön összekuszálta a szálakat a csoportfavorit Olaszország 20-16- arányú legyőzésével. Itt kapcsolódott be a magyar csapat, akiknek pont a balkáni együttes ellen kellett először pályára lépnie.

Frank Áron vezetésével remekül kezdtek a mieink, duplájával és Martinez zsákolásával 4-1-re vezettünk. Ezután Mokánszki Máté pillanatai következtek, aki előbb gyönyörű lepördülésével növelte előnyünket, majd elsüllyesztett egy kettest is a szerbek gyűrűjében, ezzel 11-4-re módosítva az állást. Éledezni kezdtek a vendégek is, Milovic és Stankovic is betalált kintről, sőt, Antic kosarával először a meccsen a vezetést is átvették. (12-13) Nem sokáig örülhettek az előnynek, hiszen Ralf Martinez és Bencsik Barnabás vezényletével egy 8-2-es magyar roham következett, így egy pontra kerültünk a győzelemtől 55 másodperccel a végső dudaszó előtt. (20-15) Igen ám, de jött a hideg zuhany: a szerbek hidegvérrel kihasználták a faultproblémákkal küzdő mieink hibáit, és hihetetlen hajrával hosszabbításra mentették a mérkőzést. A ráadásban kitartott Szerbia lendülete, így ők nyerték ezt az elképesztő csatát, ezzel bebiztosítva a csoportelsőséget.

mokánszki 3x3

Fel volt adva tehát a lecke a magyar fiúk számára, hiszen a legjobb 8 közé jutásért a harmadik helyen kiemelt olasz válogatott várt rájuk. Ismét Frank Áron indította be a magyar szekeret: dupláival korán 5-1-es vezetésre tett szert csapata. Nem adták ilyen könnyen magukat az olaszok, Chinellato kosaraival először kiegyenlítettek, majd Donadio egypontosával a vezetést is átvették (7-8). Rendkívül fizikális küzdelem zajlott a pályán, mindkét együttes gyorsan elérte a 6 faultot, ezután minden szabálytalanságért büntetődobás járt. 37 másodperccel a rendes játékidő vége előtt egy Frank-Mokánszki összjáték visszaadta a reményt a mieinknek (14-15), pláne, hogy az olaszok eladták a labdát. Frank Áron vállalta magára az utolsó támadást, kísérlete a blokkról Mokánszki kezébe került, aki kiegyenlített, következhetett az újabb hosszabbítás!

Ianuale könnyed ziccerével a továbbjutás küszöbére léptek az olaszok, de erre Mokánszki Máténak ismét volt válasza. Ezt hosszas gólcsend követte, amit ki más tört volna meg, mint az extázisban kosárlabdázó Mokánszki! A magyar játékos testi erejét kihasználva segítette a gyűrűbe Ralf Martinez dobását, bejuttatva ezzel a magyar válogatottat a kontinens legjobb 8 csapata közé.

Az „A” csoportban sem volt hiány drámából: az első meccsen Csehország nagy meglepetésre 18-14-re legyőzte az első helyen kiemelt Ukrajnát, majd simán kikapott Németországtól. A veretlenül kvalifikáló titkos favorit Ukránoknak így kötelező volt a győzelem. A németek elleni találkozón sokáig vezettek is, ám a végére kissé elfáradtak, így hatalmas meglepetésre befejeződött számukra a torna. Mivel a németek megnyerték csoportjukat, ezért ők lesznek a Szarvas Gábor vezette magyarok ellenfelei a negyeddöntőben.

A program szombat délután 17 órakor folytatódik, érdemes lesz nyomon követni, hiszen a címvédő magyar lányok is megkezdik a szereplést. Tóth Orsolyáék 17 óra 20 perctől Litvániával, 20 óra 20 perctől pedig a tavalyi ezüstérmes oroszokkal játszanak.

szasza 3x3

U18 3×3 Európa-bajnokság, 1. nap

Eredmények:

Lányok:

„A” csoport:

Ukrajna – Spanyolország 13– 12

Spanyolország – Olaszország 19–10

Ukrajna – Olaszország 17–14

„C” csoport:

Franciaország – Izrael 15–7

Lettország –Izrael 15–7

Lettország – Franciaország 12–11

Fiúk:

„A” csoport:

Csehország– Ukrajna 18–14

Németország–Csehország 21–11

Németország – Ukrajna 18–17

„C” csoport:

Szerbia –Olaszország 20–16

Szerbia – MAGYARORSZÁG 22–20 H.U.

MAGYARORSZÁG – Olaszország 22–21 H.U.