Együttműködési megállapodást kötött a DEAC Kosárlabda Akadémia és a MEAFC

Hosszútávú megállapodást kötött egymással a DEAC Kosárlabda Akadémia és a MEAFC. Az egyezség keretein belül a két keleti egyetemváros a 2020-21-es idénytől kezdve szorosabbra fűzi egymással való kapcsolatát, amelynek legfőbb célja a tehetséges fiatalok megfelelő fejlődésének biztosítása. Mi több, 2024-ben Debrecen és Miskolc közösen rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat.

Az együttműködés nem példátlan, hiszen a közelmúltban több alkalommal is volt játékosmozgás a hajdúságiak és a borsodiak között. Két korosztályos válogatott játékos, Kalassai Martin és Tóth Gergő pont Miskolcról érkezett Debrecenbe, míg a Kozák-testvérek a DEAC mezét cserélték sárga-kékre egy évvel ezelőtt. A két város felsőoktatási intézményei között is jó a kapcsolat, ami tovább segíti a tehetséges játékosok előrelépését.

,,Célunk, hogy kiemelt akadémiaként megtaláljuk a régió legtehetségesebb játékosait, a MEAFC pedig teljes mértékben partner ezen tervünk végrehajtásában. A 2020-21-es szezontól közös szakmai vonal mentén zajlik majd a fiatalok kiválasztása, valamint az edzők továbbképzése is.  A megállapodás értelmében a nemzetközi tornákon a két klub kosarasai vendégjátékosokként szerepelhetnek egymásnál, de természetesen mindkét együttes megőrzi szuverenitását. Véleményem szerint mi is, és a Miskolc is sokat profitálhatunk az egyezségből, hiszen így a játékosok lépésről lépésre történő fejlődése mindkét oldalról garantált. Tömeges beáramlásról persze egyik oldalról sincs szó, viszont a lehetőségeink egyértelműen bővültek” – mondta Berényi Sándor, a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója.

A megállapodással kapcsolatban megkerestük a MEAFC ügyvezető elnökét, Rakaczki Zoltánt is.

,, A debreceniek együttműködési megkeresésére – több körös szakmai egyeztetést követően – örömmel mondtunk igent, hiszen számunkra is fontos, hogy tehetséges játékosaink a lehető legjobb körülmények között építhessék karrierjüket. A DEAC és a MEAFC is hosszú ideje meghatározó szerepet játszik a keleti régió kosárlabdaéletében, így kézenfekvő megoldásnak bizonyult a kooperáció. Bár sokat küzdöttünk a Cívisváros csapatai ellen az évek során, a végső célja mindkét klubnak ugyanaz: a sportág fejlesztése, ehhez pedig legjobb, ha egyesítjük erőinket.  Tény, hogy a DEAC jelenleg előrébb tart nálunk, a megállapodásban azonban nincs szó alá-fölé rendeltségi viszonyról, egyenrangú felekként tekintünk egymásra. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk, és kíváncsian várom a közös munka gyümölcsét.”

A játékoskiválasztást sem bízza a véletlenre a DEAC Kosárlabda Akadémia, a miskolci együttes javaslatára több megyében is a jelentős NBI/A-s rutinnal rendelkező Drahos Gábor felel majd ezért. A 41 éves szakember játékosként 8 szezont húzott le a hazai élvonalban, edzőként pedig legutóbb a MEAFC B-csoportos gárdáját vezette.

,, Nagyon örülök a lehetőségnek, úgy vélem, tapasztalataimra támaszkodva hasznára válhatok a klubnak. Edzőként több korosztályban is dolgoztam korábban, valamint Miskolcon az utánpótlás szakmai munkáját is én koordináltam. Lelkesen, nagy elánnal vágok bele az új kihívásba” – nyilatkozta kinevezéséről Drahos.

Ami az Európai Egyetemi Játékokat illeti, 2024-ben a két város közösen rendezi meg a rangos nemzetközi utánpótlásviadalt, ahol körülbelül 6000 sportoló méri össze tudását 13 sportágban. Az 5-5 elleni kosárlabda helyszíne Miskolc, míg a 3-3 elleni játék helyszíne Debrecen lesz.