Elődöntőben a serdülő fiúk!

A Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság országos döntőjének pénteki játéknapján kétszer is pályára léptek Kovács Balázs és Boldizsár Ferenc tanítványai. A reggeli találkozón a végül hibátlanul csoportelső Vasas nagy falatnak bizonyult a debreceniek számára, viszont a Pécsre megsemmisítő vereséget mértek, ezzel ott vannak a torna legjobb négy csapata között.

A pénteki programot a házigazda Debreceni KA és a Vasas Akadémia mérkőzése indította. A találkozó mindkét együttes számára jelentős téttel bírt, hiszen a győztes biztosan kvalifikálta magát a torna legjobb négy csapata közé. Ennek megfelelően kezdettől fogva magas fordulatszámon pörögtek a csapatok, egyik sem tudott ellépni a másiktól. Debreceni oldalon Varga Boldizsár kapta el a fonalat, a fővárosiak pedig Major Bulcsú révén próbáltak előrelépni. A negyed végére a sok kihagyott hajdúsági büntető megbosszulta magát, ötpontos Vasas-fórral vonulhattak rövid pihenőre a csapatok. (10-15)

A második etapban a pasarétiek egészpályás letámadással zavarták össze vendéglátóikat, Németh Csanád vezérletével tízzel elmentek.(14-24) Kovács Balázs időt kért, de ez nem fogta meg a piros-kékeket, akik továbbra is biztosan értékesítették helyzeteiket.

A fordulás után újfent a budapestiek tudtak váltani, Maly duplája után Kovács Balázs ismét kénytelen volt megszakítani a játékot. (24-39) A Vasas bírta jobban a nyomást, és a két csapat közötti fizikális különbség is kijött, így a harmadik játékrészre állandó húsz pont körüli differencia alakult ki.

A negyedik negyed elejére a győztes kiléte bizonyossá vált, viszont a gólkülönbség szintén lényeges faktor a tornán, így egy utolsó nagy hajrába kezdett a Debrecen. Nem jutottak azonban sokáig a cívisvárosiak, a Vasasban maradt több tartalék, megérdemelt sikert arattak.

A 17 órai összecsapásra előkerültek a dobok és a kürtök a lelátón, hiszen rendkívül fontos negyven perc következett a hazai csapat számára. Kovács Balázs és Boldizsár Ferenc tanítványai óriási lépést tehettek az elődöntő felé, míg a pécsiek számára a tisztes helytállás volt a reális célkitűzés.

Valósággal kirobbantak az öltözőből a debreceniek, két perc játék után 10-0-ra vezettek. Jött is az időkérés Stranszky Bettinától, de játékosai fejben teljesen az öltözőben maradtak. A megszakítás után még egyszer ugyanennyit bepakoltak a hajdúságiak, válasz továbbra sem érkezett. (20-0)

Mi több, rövid időn belül a közte harminc is meglett, köszönhetően Varga Boldizsár és Tóth Botond ponterős játékának, akik minimális hibaszázalékkal kosárlabdáztak.  A hazaiak tíz perc alatt legázolták ellenfelüket, 38-5-nél ért véget az első negyed.

A második sorok csatája sokkalta kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, ez az eredmény alakulásán is tükröződött. A különbség stagnált, maradt a 33 pont a nagyszünetre. (55-22)

A debreceniek mestere láthatóan nem örült a tempó lassulásának, így tovább tüzelte övéit. Előnyük egyre csak hízott, futószalagon érkeztek a pontok a fekete mezben szereplő cívisvárosi együttestől. Az óriási differencia demotiválta a PVSK-t, sorra szórták el a labdákat, könnyű kosarakhoz juttatva a Debrecent, akik a nyolcas döntő eddigi legsimább győzelmét aratták.

Debreceni KA – Vasas Akadémia 50- 76 (10-15, 12-18, 11-21, 17-22)

DKA: Jankó 17, Varga 10, Tóth 7, Balázsi 6, Illés 4, Schwarczenberger 3, Szűcs 2, Seszták 1, Czipka, 1 Vitányi, Sass, Makray.

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Debreceni KA – PVSK Nemzeti Akadémia 91-39 (38-5, 17-17, 14-7, 22-10)

DKA: Tóth 19, Varga 15, Jankó 14, Szűcs 11, Illés 8, Balázsi 5, Seszták 5, Sólyom 4, Makray 4, Czipka 3, Schwarczenberger 2, Lovász 1.

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Kovács Balázs (Debrecen):  Délelőtt rettentően fegyelmezetlenül kosárlabdáztunk, a gyerekekben nem volt akarat és hit, így csak vereség lehetett a vége. Sajnálom a különbséget, hiszen egy országos döntőn minden pontnak jelentősége van. A délutáni mérkőzésen a gyerekekben dolgozott a bizonyítási vágy, ők is érezték, hogy a délelőtt nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Jól működött az agresszív védekezésünk, melynek köszönhetően nagy előnyre tettünk szert, amit meg is tudtunk tartani.