Eredményesen zárult az Akadémia átfogó tehetségkutató programjának első felvonása

A Debreceni Kosárlabda Akadémia és a Debreceni Tankerület 2017. őszén kötött együttműködési megállapodásának köszönhetően, az Akadémia 2018. január 2-án elindította útjára tehetségkutató és kiválasztó programját.

Az Akadémia kiválasztásért felelős edzője, Ferenczi Tamás és az Akadémia utánpótlás ezdője, aki egyben Hajdú-Bihar megye Utánpótlás Referense, Vajda László az év első két és fél hónapjában meglátogatta a Debreceni Tankerület által működtetett és fenttartott általános iskolákat. A 3-7. évfolyam testnevelés óráit látogatva tehetséges, sportolni, kosarazni vágyó fiúkat és leányokat hívtak meg, hogy a Debreceni Kosárlabda Akadémia tehetségcsoportjában ismerkedjenek meg a kosárlabdasporttal és sajátítsák el a sportág alapjait. Ezen időszak alatt közel 60 fő került kiválasztásra, akik közül 15 fő egyből csatlakozott a korosztályos csapatokba. Elsősorban az alsóbb korosztályokban, még 20-25 gyerek heti két edzéses tehetségcsoportban kezdte meg a kosárlabda edzéseket, melyet Vajda László irányított. Az elmúlt héten a Debreceni Kosárlabda Akadémia első kiválasztott tehetségcsoportja befejezte azt a 3 hónapos edzésciklust, ami alatt a kosárlabda sport alapjait sajátították el a fiúk és a lányok.

A csoport tagjai nagyon szorgalmasak voltak, az edzésekről minimális volt a hiányzás, még az iskolai szünetben is látogatták az edzéseket a gyerekek. A csapat tagjai vegyesen fiúk és lányok voltak, közel azonos arányban. Életkorban is volt eltérés, hiszen a legfiatalabb 2007-es, még a legidősebb 2003-as születésű volt. Az eltérő évfolyamok összhangban voltak az edzéseken, nagyon jó szellemű, igazi csapatban gondolkodó fiatalok voltak azok, akiket a szakemberek az iskolában kiválasztottak.

rsz_20180208_180122

A tehetség-csoport tagjainak az április 19-i edzésen jött el a nagy nap, amikor is edzőjük és Kovács Balázs, az Akadémia szakmai igazgatóhelyettese értékelte munkájukat, és egyénenként javasolták a megfelelő korosztályos csapatokba való becsatlakozást. Azokat a játékosokat, akik az utolsó edzésen nem tudtak részt venni, Vajda László csoportvezető várja április 25-én szerdán 17:30-kor az Árpád Vezér Általános Iskolában, de már nem edzésre, csak egy rövid tájékoztatóra és értékelésre, ami után ők is tudnak csatlakozni az Akadémia korosztályos csapataihoz. (Akik valamilyen okból nem tudtak jönni egyik alkalomra sem, azok Kovács Balázst keressék a megadott elérhetőségeken.)

Ezúton szeretnénk megköszönni a Debreceni Tankerület együttműködő támogatását, a gyerekek szorgalmas munkáját, a szülők áldozatos segítőkészségét és a programban dolgozó szakembereink munkáját. Az Akadémia tehetségkutatása ezzel nem fejeződik be, hiszen a következő tanév elején szakembereink újra meglátogatják az iskolákat, reményeink szerint az intézmények körét kibővítve a további fenntartók által működtetetett iskolákban is.

A tehetségcsoport edzéseit követően az Akadémia csapataiban kosárlabdázók: Palóczki Ádám, Verdes Balázs, Szőllősi-Körtvélyesi Ádám, Szűcs Domán, Vasas Alida, Butt Tamara, Kiss Sára, Ignácz Ákos, Szűcs Áron, Hajnal Gergő, Sárkány Levente, Vágó Dániel, Varga Anna, Kiss Anita, Szabó Botond