Éremért játszhattak a debreceni lányok!

A fiúkhoz hasonlóan a lányok is kitűnő eredménnyel zárták a V-VI. korcsoportos Országos Diákolimpia hazai rendezésű nyolcas döntőjét. Kozák István tanítványai a tavalyi hetedik hely után idén egészen a bronzmérkőzésig meneteltek.


Rendkívül fiatal kerettel készült az Országos Döntőre a Tóth Árpád Gimnázium csapata. Szabó Emeséék a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium elleni nagyarányú sikerrel kezdték meg a küzdelmeket, ami lendületet adott nekik a további találkozókra. Ugyan a csoport második mérkőzésén a pécsiek jobbnak bizonyultak a TÁG-os lányoknál, belefért a vereség, hiszen a Diósgyőr elleni sorsdöntő összecsapást végig koncentrálva, simán behúzták.

Innentől kezdve minden pályán töltött perc ajándék volt Kozák István lányainak, akik az elődöntőben és a bronzmérkőzésen is kitűnően helyt álltak valamivel előrébb tartó ellenfeleikkel szemben.

V-VI. korcsoportos kosárlabda diákolimpiai döntő, Debrecen, 2020. január 23-26.

Csoportmérkőzések:

TÁG (Debrecen) – Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr) 60 – 39 (13-7, 16-8, 16-15, 15-9)

TÁG (Debrecen) – Pécsi Tudományegyetem Gyakorló (Pécs) 62-82 (19-29, 10-26, 19-11, 14-16)

TÁG (Debrecen) – Diósgyőri Gimnázium (Miskolc) 60-37 (8-12, 16-13, 22-8, 14-4)

A csoport végeredménye:

 1. Pécsi Tudományegyetem Gyakorló (Pécs)
 2. TÁG (Debrecen)
 3. Diósgyőri Gimnázium (Miskolc)
 4. Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr)

Keresztjáték:

TÁG (Debrecen) – Garay János (Szekszárd) 32 – 64 (13-26, 7-19, 7-5 ,5-14)

A 3. helyért:

TÁG (Debrecen) – Bólyai János (Kecskemét) 54 – 86 (21-27, 14-27, 10-16, 9-16)

Végeredmény:

 1. Garay János Gimnázium (Szekszárd)
 2. Pécsi Tudományegyetem Gyakorló (Pécs)
 3. Bólyai János Gimnázium (Kecskemét)
 4. Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen)
 5. Diósgyőri Gimnázium (Miskolc)
 6. Leövey Klára Gimnázium (Budapest)
 7. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
 8. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium (Miskolc)

Kozák István: A tavalyi évben 7. helyen végeztünk az országos döntőben. Nagy fegyvertényként értékelem, hogy egy nagyon fiatal csapattal az idei évben is sikerült kivívnunk az országos döntőben szereplés jogát. Végigolvasva a döntőbe jutott csapatok névsorát, többségében NB1 „A” csoportos csapattal rendelkező helyekről érkeztek az ellenfeleink. A csoportmérkőzések során sikerült meglepnünk a győri csapatot, és a mérkőzés elején megszerzett előnyünket taktikus játékkal meg tudtuk tartani. A pécsi csapattal küzdöttünk egy jót, de ez kevésnek bizonyult a jól dobó ellenféllel szemben. A 4 közé jutásért a diósgyőri csapattal játszottunk ki-ki meccset. A mérkőzés elején hátrányba kerültünk, amit óriási energiákat mozgósítva sikerült a félidőre -1 pontos eredményre javítanunk. A lendületünk kitartott a második félidőben is, és végül nagyobb különbségű győzelmet arattunk. A döntőbe jutásért vívott mérkőzésen az extrán dobó szekszárdi csapat megérdemelten nyert. A bronz mérkőzésen egy negyedig tudtuk tartani a lépést a kecskeméti csapattal.

Nagyon büszke vagyok a „TÁG”-os lányokra, óriási akarattal, jó játékkal, egymásért küzdve, egymást bíztatva szép eredményt értek el. Köszönöm az egyesületi edzők (Kovács Imre, Dóra Márton, Licska József) munkáját, segítségüket a felkészülésünkben!

 

A 4. helyezett csapat tagjai:

Mezei Dóra, Szabó Emese, Tóth Eszter Zsófia, Papp Nelli, Szabó Zita, Nagy Rebeka, Hegedűs Dóra, Taricska Bianka, Száva Gréta, Száva Gerda, Szarvák Rebeka, Toldi Zsófia. Edző: Kozák István.

Kosárlabda diákolimpiai döntő 2020. Debrecen (1)