Ezúttal ezüst jutott a magyar lányoknak

A magyar lányok csütörtöki sikere után péntek reggel a hatodik fordulóval folytatódott az U23-mas korosztály pontszerző versenye, azaz a Nations League.  A csoportok némileg felcserélődtek; a fiúknál a magyar és a cseh válogatott mellé ezúttal a románok kerültek, míg a lányoknál Ukrajna együttese volt az újonc.

Korán kezdődött a program, már fél 10-kor labdapattogástól volt hangos a Kossuth-tér. Fiaink első ellenfele az a cseh csapat volt, amelyet az előző játéknapon vért izzadva, mindössze három ponttal sikerült felülmúlniuk. Ismét rendkívül küzdelmesre sikerült a találkozó, de a kék mezes vendégek élesebben kosárlabdáztak, végig vezetve 14-10-re legyőzték a mieinket. A második csoportmeccsre minden energiatartalékukat felélték Mokánszkiék, a román csapat pedig egyenesen átgázolt rajtuk. Kettő perccel a játékidő lejárta előtt megpecsételődött a magyar fiúk sorsa, 21-10-es vereségük kiesést jelentett. A tornát végül az első kiemelt ukrán csapat nyerte, a döntőben 22-15-re legyőzve a lengyeleket.

A lányok azonban ott folytatták, ahol tegnap abbahagyták: kitűnő védekezésüknek köszönhetően másodszor is tekintélyes különbséggel verték a szlovákokat, 17-3-mas állásnál harsant fel a végső dudaszó. A csoportkör legnagyobb rangadóján a ranglistavezető ukrán lányok vártak a mieinkre, a tét a csoportelsőség megszerzése volt. A fordulatos összecsapás végjátékban 13-13-mas döntetlenre álltak a felek, majd fokozatot váltottak az ukránok, és egy 5-1gyes futással állva hagyták a mieinket, ezzel véget vetve Tóth Orsiék veretlenségi sorozatának.

Az első női elődöntőben a csütörtöki finálé két résztvevője, a magyar és a cseh gárda ütközött meg. -Bach Boglárka kosarai indították be a pontgyártást, egy 7-2-es rohamot követően öttel megléptünk. (10-5) Érezhetően nem szerettek volna két napon belül kétszer is alulmaradni a csehek, így felszívták magukat, és nagy küzdelem árán két pontra kapaszkodtak vissza. Ez viszont túl sok erőt vett igénybe, az utolsó másfél percre teljesen széthullott fejben a vendégcsapat, így többek között a Bach-Tóth páros eredményességének köszönhetően Magyarország neve került a trófea egyik oldalára a torna ágrajzán.

A másik elődöntőben a lengyelek kerekedtek felül, így lengyel-magyar finálét rendeztek a nőknél a torna második játéknapján. Az aranycsatát végig ellenfelünk irányította, igaz, kettő perccel a vége előtt Doktor Anna közelijével sikerült átvennünk a vezetést. (7-6) A duplázás lehetősége nagy nyomást helyezett a lányokra, a lengyelek pedig felbátorodtak, és a hibákat kihasználva végül megérdemelt sikert arattak. Nem sikerült tehát mindkét nap az élen végezni, de a kalapemelés így is jár, hiszen összesítésben Jáhni Zsófiék szerepeltek a legeredményesebben a női mezőnyben.

A pénteki Nations League forduló eredményei

Nők

A csoport

Lengyelország-Románia 21-16

Csehország-Lengyelország 13-10

Csehország-Románia 22-11

B csoport

Ukrajna-Szlovákia 19-16

MAGYARORSZÁG-Szlovákia 17-3

Ukrajna-MAGYARORSZÁG 18-14

Elődöntők

MAGYARORSZÁG-Csehország 15-8

Lengyelország-Ukrajna 16-15

Döntő

Lengyelország-MAGYARORSZÁG  9-7

Férfiak

A csoport

Csehország-Románia 14-13

Csehország-MAGYARORSZÁG 14-10

Románia-MAGYARORSZÁG 21-10

B csoport

Ukrajna-Szlovákia 22-9

Lengyelország-Szlovákia 19-10

Lengyelország-Ukrajna 21-18

Elődöntők

Ukrajna-Csehország 18-8

Lengyelország-Románia 21-18

Döntő

Ukrajna-Lengyelország 22-15