Fiú Diákolimpia Országos Döntő: Ezüstöt hozott a hazai pálya!

A második helyen végzett a Tóth Árpád Gimnázium fiúcsapata az V-VI. korcsoportos Országos Kosárlabda Diákolimpia nyolcas döntőjén. Ráthonyi Tamás és Kovács Balázs tanítványai egyedül a korosztályos válogatott játékosokkal teletűzdelt körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium együttesével szemben maradtak alul.

A debreceniek az A-jelű csoportban kezdték a küzdelmeket, ami joggal kapta meg a halálcsoport titulust, hiszen ebben a négyesben szerepelt a mieinken kívül a bombaerős körmendi alakulat, valamint a szintén jó erőkből álló soproni Berzsényi Dániel Gimnázium gárdája is. Az első találkozó rögtön kulcsfontosságúnak bizonyult, Gáspár Mátyásék a Sopronnal vívtak ki-ki meccset, és győztek végül meggyőző, 21 pontos fölénnyel. Ezután a dombóváriakat is sikerült felülmúlniuk, ez pedig azt jelentette, hogy a Körmend elleni mérkőzés eredményétől függetlenül biztosan az elődöntőbe jutottak a Ráthonyi-legények. A csoport zárómérkőzésén ugyan megszorították a vasiakat a TÁG-os fiúk, a bravúr elmaradt, így a Szolnoki Széchenyi István Gimnáziummal kellett megvívniuk a fináléba jutásért.
Mindkét elődöntő a papírformának megfelelő, tükörsima eredménnyel zárult, ami azt jelentette, hogy összejött a Debrecen-Körmend álomdöntő.
A rendkívül színvonalas aranycsatában a Kölcseysek akarata érvényesült inkább, hiába próbáltak végig kapaszkodni a saját közönségük előtt játszó hajdúságiak, a vendégek felőrölték őket. A trófea tehát a körmendiek vitrinjébe került, azonban az ezüstérem is igen szépen csillog a debreceni nyakakban, pláne az erőviszonyok fényében. Ami az egyéni elismeréseket illeti, az All-Star csapatban Gáspár Mátyás képviselte a Tóth Árpád Gimnáziumot.

Eredmények:

Csoportmérkőzések:
Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – Berzsényi Dániel Evangélikus Gimnázium és Kollégium (Sopron) 96- 75
Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – Ilyés Gyula Gimnázium (Dombóvár) 92- 62
Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – Kölcsey Ferenc Gimnázium (Körmend) 71- 79

Elődöntő:
Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – Széchenyi István Gimnázium (Szolnok) 62- 18

Döntő:
Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen) – Kölcsey Ferenc Gimnázium (Körmend) 74- 85

Ráthonyi Tamás: Úgy gondolom, az első két helyen reális eredmény született. A torna előtt is látszott, hogy három csapat, a Körmend, a Sopron, és a Debrecen kiemelkedik a mezőnyből. A célunk a legjobb négy közé jutás volt, ehhez pedig a soproniakat azonnal az első mérkőzésen le kellett győznünk. Alapvetően elégedett vagyok az elért helyezésünkkel, hiszen a körmendiek játéktudásban és fizikalitásban is mindenkitől előrébb tartanak. Persze szerettünk volna nyerni, pláne hazai közönség előtt, amiért a srácok mindent meg is tettek, de a vasiak nagyobb tapasztalatukat kihasználva jól kezelték felzárkózási kísérleteinket a döntőben. Azért kíváncsi lettem volna, mi lett volna, ha Csikai András nem sérül meg. Mindent egybevéve gratulálok a fiúknak és a szervezőknek is, hiszen hangulatos, jó színvonalú mérkőzéseket játszhattunk.

84019430_2552430151707152_2690520750057586688_o