Három játékosunk is a válogatottnál járt

A kosárlabda világában a nyár folyamán sem áll meg az élet: ilyenkor rendezik ugyanis az utánpótlás-korosztályok válogatott összetartásait, illetve a nemzetközi tornákra is ekkor kerül sor. Akadémiánkról idén három játékos ölthette magára a címeres mezt. Kiss Kolossal, Varga Boldizsárral, illetve az edzőtábort sérülés miatt elhagyni kényszerülő Kalassai Martinnal beszélgettünk.

Kiss és Kalassai a Podgoricába utazó U16-os válogatott keretébe kerültek be. Sajnos az eleve sérülten érkező Kalassai Martinnak térdproblémái következtében haza kellett térnie az edzőtáborból, mégis úgy érzi, sokat lépett előre a felkészülés során.

– Teljesen más ilyenkor az ember közérzete, mint év közben, a klubszezon során. Az ország legjobb játékosaival kell megküzdenünk a helyünkért, ami mindenkit kimozdít a komfortzónájából. Sajnálatos módon a térdem nem bírta a terhelést, de ettől függetlenül az összetartás minden percét élveztem. – mondta a debreceni erőcsatár.

Nagyobb szerencséje volt a Vasas Akadémiától frissen szerződtetett Kiss Kolosnak, aki átlagban 9.3 ponttal, 5.8 lepattanóval, és 2.4 gólpasszal segítette hozzá együttesét a kontinenstorna 14. helyéhez.

-Rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. Borzasztóan keményen dolgoztam egész nyáron, de abszolút megérte. Kipróbálhattam magam élesben irányító poszton, így megtanultam jobban kiválasztani a passzaimat, illetve a játék szervezését is sokkal jobban átlátom – értékelte saját teljesítményét az eredetileg 2-es poszton játszó, 190 centis kosaras.

Azt is megkérdeztük Kolostól, hogy mi vonzotta városunkba.

-Debrecen egy új lépcsőfok a karrieremben. A csapat kiváló, a város szimpatikus, a továbbtanulás feltételei pedig kedvezőek. – válaszolta Kiss.

A tavalyi serdülő bajnokságban ezüstérmet szerző Varga Boldizsár az U14-es nemzeti csapatba kapott meghívót, és utazott a Slovenia Ball elnevezésű, színvonalas nemzetközi megmérettetésre.

– Két körben választották ki a játékosokat, mindkét rostán sikerrel átmentem. Tizenketten utaztunk Szlovéniába, ahol tíz csapat közül a hetedik helyen végeztünk. Csak pozitívan tudok nyilatkozni a válogatottnál eltöltött időről, remek közösség alakult ki, egymásért is küzdöttünk a mérkőzéseken. A társaim megbíztak bennem, előszeretettel juttatták be hozzám a labdát a festéken belülre, ennek is köszönhető, hogy Montenegró ellen 16 pontommal a csapat legeredményesebbje tudtam lenni. – összegezte gondolatait a fiatal center.