Hibátlan csoportkör, elődöntőben az U20-asok!

Lehengerlő harmadik negyedének köszönhetően a vártnál simábban, harminc pontos különbséggel győzte le a Naturtex-SZTE Szedeák csapatát Kovács Adrián és Kádár Tamás csapata a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így hibátlan mérleggel kvalifikálták magukat a torna elődöntőjébe.

DEAC U20 – Naturtex- SZTE Szedeák U20 81- 51 (17-22, 20-12, 27-10, 17-7)

DEAC: Pollák 19/6, Kozák M. 7, Csomor 7/3, Kozák B. 8, Omenaka 17

Csere: Tóth 9/6, Opre 2, Asszú 4, Gáspár, Szekeres 5/3, Zsuga 3/3, Nemes.

Edzők: Kovács Adrián, Kádár Tamás

Mindkét csapat két győzelemmel zárta a csütörtöki napot, így a Szeged elleni mérkőzés tétje a csoportelsőség volt a tét Kovács Adrián és Kádár tamás tanítványai számára.

Jól kapta el a rajtot a DEAC csapata, az ezúttal kezdőként pályára lépő Godwin Omenaka közelijéhez Kozák Bertalan három büntetője és Pollák ziccere adódott hozzá, egy 7-0-s futást produkálva. A Szeged gólcsendjét a tegnapi napon is ihletett formában dobó Mike törte meg két triplával, Kerpel-Fronius kosaraival pedig a vezetést is átvették. (9-10) A mieink nehezen lábaltak ki ebből a hullámvölgyből, a Szedeák pedig újabb hármasokkal büntetette a védelmi hibáinkat. (11-17) Mindkét gárda gyorsan kigyűjtötte az 5-5 csapatfaultot, így a negyed hátralévő részében jóformán csak büntetőből találtak be az együttesek.

A második tíz percben tovább folytatódott a büntetőpárbaj, a hét pont körüli differencia pedig állandósulni látszott, így Kovács Adrián kénytelen volt visszahozni Omenakát. Meg is indult a debreceni felzárkózás, előbb Tóth Bence hidegvérrel értékesített három büntetőt, majd Pollák és Csomor is betalált a 6,25-ösön túlról, így ismét nálunk volt az előny. (32-31) A játékrészt 20-12 arányban nyerték meg a hajdúsági fiatalok, így 3 pont előnnyel vonulhattak a nagyszünetre. (37-34)

A fordulás után valósággal kirobbantak az öltözőből a Debreceni Egyetem játékosai, Omenaka pöcijét Kozák Márton ziccere követte, Tóth Bence extra hármasa után pedig már tíz volt a különbség a javunkra. (44-34) Itt azonban nem volt vége ennek a szériának, a kiváló védekezés újabb könnyű pontokat hozott a konyhára, ami egy 14-0-s rohamot eredményezett. (51-34) A lendületet Gáspár Mátyás vitatható kiállítása sem törte meg, Omenaka ismét eredményes volt, ezzel húsz pontra hízlalva a hajdúsági fórt. (62-42)

A Szedeák utolsó szalmaszálként megpróbálkozott egy védekezésváltással is, de 3-2-es zónájukat Szekeres Ferenc triplája és középtávolija könnyűszerrel feltörte, ezzel végleg eldöntve a csoportelsőség sorsát. A végére a közte 30 is meglett, így a DEAC csapata 3 mérkőzésből 3 győzelemmel a „B” csoport élén végzett, és az „A” jelű négyes második helyezettjével találkozik szombaton a legjobb 4 közé jutásért.