Hibátlan mérleggel elődöntőben a juniorok

Mindkét mérkőzését megnyerte a Debreceni Kosárlabda Akadémia az U18-as bajnokság döntőjének második játéknapján, így a csoport első helyén végezve jutottak a legjobb négy közé. Délelőtt hatalmasat küzdve, közel 20 pontos hátrányból tudtak fordítani a házigazda Nyíregyháza ellen, míg este a Vasas akadémiát fektették két vállra nagy csatában.

A sírból hozta vissza a házigazda Nyíregyháza elleni mérkőzést Ráthonyi Tamás csapata. Már az első negyedben is szinte végig futottak az eredmény után a debreceni fiatalok, a második negyedre pedig teljesen összeestek mind támadásban, mind védekezésben. A második félidő is egy szabolcsi kosárral indult (54-36), ám mielőtt végleg elúszott volna a hajó, ritmust váltottak Gáspár Mátyásék. Bekeményítettek védekezésben, sorra szerezték a gyors kosarakat, ráadásul kintről is betaláltak, így a negyed végére fordítottak. Bár az utolsó tíz percre már nem tudták állandósítani hatékony támadásaikat, a masszív hátsó alakzatnak köszönhetően felőrölték az idő közben teljesen lemerülő Nyíregyházát.

Az esti mérkőzésen a Vasas Akadémia volt az ellenfél, s mivel a Nyíregyháza is legyőzte a Szegedet, ezért abban a tudatban léphettek pályára Csomor Péterék, hogy  még egy hat pontos vereséggel is csoportelsők, de egy 15 pontnál kisebb vereséggel is a tovább jutást érő második helyen végeznek. A pasarétiek ennek megfelelően mindent egy lapra feltéve hatalmasat küzdöttek, szépen megoldották a debreceni kulcsemberek semlegesítését. Döntetlen félidő után, az utolsó negyedet három egységnyi vezetéssel kezdhették, ám ekkor Omenaka és a cseréből nagyszerűen beszálló Sólyom vezérletével átrohantak ellenfelükön, és megérdemelt  győzelmet szereztek.

Szombaton 16 órától a Budapesti Honvéd lesz a hajdúságiak ellenfele az elődöntőben, a másik ágon pedig Alba Fehérvár a Nyíregyházi Sportcentrummal küzd meg a döntőbe jutásért.

rsz_1-31

Nyíergyázi Sportcentrum – Debreceni Kosárlabda Akadémia 76-85 (22-22, 30-14, 15-33, 9-16)

DKA: Tóth 16/9, Csomor 30/18, Balázsi 2, Gáspár 8/3, Omenaka 26 cserék: Sólyom 3, Virágh -, Balázs -.

edzők: Ráthonyi Tamás, Kádár Tamás

Ráthonyi Tamás: Nem a megbeszéltek szerint kezdtük a mérkőzést nagyon puhák voltunk védekezésben, így a támadásainknak sem volt ritmusa. A 2. félidőre aztán sikerült felgyorsulnunk, és így a támadásaink is sokkal stabilabbak lettek, és végre kintről is betaláltunk. Nagy győzelmet arattunk, de nem állunk meg, szeretnénk este a Vasast is legyőzni, hasonlóan nehéz meccsre számítok.

Debreceni Kosárlabda Akadémia – Vasas Akadémia  70-56 (21-18, 16-19, 11-14, 22-5)

DKA: Tóth 8/3, Csomor 6, Balázsi 2, Gáspár 15/3, Omenaka 23 cserék: Sólyom 14, Balázs 2.

edzők Ráthonyi Tamás, Kádár Tamás

Ráthonyi Tamás: Az ellenfelünk óriási energiákat mozgósított a találkozó elején, szépen lezárták a palánk alatti területet. Hullámzó meccs volt, hol egyik, hol másik csapat vezetett pár ponttal. Mi nem számolgattunk, a győzelem volt a célunk, és szerencsére az utolsó negyedben ritmust tudtunk váltani, és gyors lerohanások után eredményesek voltunk.