Hogyan lett a 17 éves Tóth Orsolya a világ leghíresebb 3×3 játékosa?

2017-ben a magyar női U18-as 3×3 válogatott nem kis meglepetésre Európa-bajnoki címet szerzett Debrecenben. A torna legjobb játékosának az akkor még csak 16 esztendős Tóth Orsolyán választották, aki azóta valóságos sztár lett, az Instagramon több, mint 42 ezren követik. A tehetséges játékossal a fiba.basketball.com beszélgetett.  

-A 3×3 tavalyi szezonja előtt körülbelül ezer követőm volt az Instagramon, mostanra majdnem negyvenezer van (azóta több, mint 42 ezer – szerk.). –mondta Tóth Orsolya.

Tóth a kínai Chengdu-ban megrendezett világbajnokságon került a figyelem középpontjába, ahol a 9. legjobb pontdobó volt, és az elődöntőig vezette a magyar válogatottat. -Az a vicces az egészben, hogy az első nap mindkét meccsünket elvesztettük, a legjobb nyolc közé jutásunk pedig csak egy ponton múlott. –folytatta a fiatal játékos.

Két hónap múlva hazai pályán léphetett pályára az Európa-bajnokságon Debrecenben. A budapesti születésű játékos családja is ellátogatott a helyszínre, ahol Orsi Európa-bajnok lett a magyar válogatottal, és ő kapta a torna legértékesebb játékosának járó MVP díjat is. Ráadásul mindezt stílusosan csinálta. Miután a FIBA közzétette a videóját a tornán mutatott legszebb megmozdulásaiból, beindultak a dolgok.

Tóth videója a mai napig a legsikeresebb a FIBA 3×3 Facebook csatornáján, közel négymilliós nézettséggel (azóta már több, mint 5 millióan látták a videóit). Több jelentős portál is felkapta (köztük a Bleacher Report is), Orsi telefonja pedig kezdett megőrülni.

-Rengeteg értesítést kaptam, nagyon izgalmas volt. Az új követőim a világ minden tájáról érkeztek, azt hiszem a legtöbben az Egyesült Államokból. Számtalan üzenetet kaptam, edzők kerestek meg, hogy mik a terveim, de voltak, akik azt kérték, hogy menjek hozzájuk feleségül. A házassági ajánlatokra azért már nem válaszoltam. –mesélte a 170 centi magas játékos.

A gyors hírnév ellenére nem alkalmazott szakembert, vagy változtatott a posztolási szokásain, továbbra is keveri a kosaras képeket a mókás szelfikkel. Az elsőszámú célja még mindig, hogy a játékra koncentráljon.

-Kapok azért negatív üzeneteket is az instán, hogy nem vagyok azért annyira jó, vagy hogy mindig jobbra indulok. A legfontosabb, hogy fejlődjek, mint kosaras, és jobb szeretnék lenni a 3×3-ban is. Szeretem ezt a játékot, mert az egyéni képességekre épül, és mert rövid a támadóidő. Remélem megint játszhatok majd a debreceni U18-as Eb-n, és az Ifjúsági Olimpián Buenos Aires-ben.

Amíg egyesek kételkednek a képességeiben, vagy privát üzenetet küldenek neki, addig Tóth Orsi az edzőteremben dolgozik. Ha mindig jobbra indulva MVP tudott lenni, és 40 ezer követője lett Instagramon, mi történik majd az internettel, ha bal kézzel csinálja majd az „ankle breaker” cseleket?

toth bp

forrás: fiba.basketball.com