Junior döntő: 3. hely a csoportban, az 5-8-ig folytatjuk

DEBRECENI KA – DEAC – MAFC  90-69 (29-14;14-27;32-12;15;16)

DKA-DEAC: Tóth B. 17/3 , Vezendi Sz. 10/2 , Virágh P. 2, Csomor P.31/5 , Sólyom B. -, Balázsi S. -, Asszú Á. 3 , Kozák B. 15/3 , Szekeres F. 8 , Balázs D -. , Csikai A. 4 , Valner L. -,

MAFC: Szanyi R. 33/5 , Nagy G. 5 , Jankovits B. 5 , Wendler B. 5 , Juhász M. 4 , Armaghani Á. 6 , Jónap T. 2 , Dénes D., Cserki A. 2, Bartos B. 4,  Gróf B., Pataki L., Harsányi A. 3,

 

A hazai közönség előtt pályára lépő DEAC csapatának nem lehetett más a célja, hogy a Junior döntő második napján újra visszatérjenek a győzelmek útjára a szerdai Pécs ellen elszenvedett nagyarányú vereséget követően. Az ellenfél az a MAFC volt, akik szinten vereséggel kezdtek szerdán, ők a Sopron ellen maradtak alul nagy csatában.

Nagyon jó dobószázalékkal nyitotta mindkét csapat a mérkőzést. A fekete-fehérben játszó DEAC három triplával kezdett, amiből Kozák kettőt vállalt. A hazaiak magukhoz ragadták a kezdeményezést, aminek meg is lett az eredménye. Potyogtak a triplák debreceni oldalon Csomor Péter is már kettőnél járt öt perc elteltével. A MAFC időt is kért nyolc pontos DEAC vezetésnél (15-7). Elképesztő dobóformát mutattak a debreceni fiatalok az első negyedben. Tóth Bence is csatlakozott a hárompontosokhoz, majd két gyors duplával növelte csapata előnyét. A nyolcadik percben már tizennégy pont volt a különbség a két csapat között (25-11). Kimondottan jól és látványosan játszott az első negyedben a hazai közönség előtt a DEAC, és teljesen megérdemelten vezettek 29-14-re.

A második negyed a MAFC pontjaival indult. Szanyi középről dobott triplájával hamar elolvadt a DEAC előnye. A negyed közepén a parázs összecsapásokban sem volt hiány. Főleg büntetődobásokból voltak eredményesek a csapatok. Két triplával ismét tíz pontosra hízott a DEAC előnye és már negyven dobott pont fölött voltak a második negyed hetedik percében (41-31). Az utolsó két percben elszórakozta a támadásait a Debrecen a MAFC pedig Jankovits közeliével és az utolsó másodpercben szerzett Szanyi triplával újra nyílttá tette a találkozó sorsát. Félidőben 43-41-re vezetettek a hajdúságiak.

Ahogyan az első játékrész, úgy a második is egy debreceni triplával indult. Csomor negyedik tripláját dobta. Két perc alatt állva hagyta a DEAC a MAFC csapatát. A harmadik negyed elején rögtön tíz pont fölé nőtt az előnyük (53-41). Jó védekezésének köszönhetően szép lassan ellépett ellenfelétől a Debrecen. A harmadik negyed derekán már tizenegy triplánál járta DEAC, míg a MAFC nem találta a dobóformáját (65-49). A MAFC eladott labdái nem maradtak büntetlenül. A DEAC a negyed végére Szekeres két sikeres közeliével már húsz ponttal vezetett. A fővároasiak játékán Bors Miklós cseréi sem segítettek, a negyedet Virágh Péter közelije zárta (73-53).

Az utolsó negyedben folytatódott a DEAC dominanciája. Tóth Bence egy szép labdajáratást követően középről dobta meg saját maga harmadik, csapata tizenkettedik tripláját. Egy-egy megvillanása még akadt a MAFC csapatának, amelyekből pontokat értek el, de a DEAC kontrollálta a játékot. A MAFC elkészült az erejével, a másik oldalon pedig minden bejött. A hazai közönség örömjátékot láthatott az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok parkettáján (82-55). A MAFC-ot a találkozó végén még egy kiállítás is sújtotta, a DEAC pedig magabiztosan hozta le az utolsó perceket. Komolyabb megmozdulás már nem történt a Debreceni Kosárlabda Akadémia megérdemelten aratott magabiztos 90-69-es győzelmet, ezzel pedig megmaradt az esélyük arra, hogy tovább jussanak a csoportból amennyiben este legyőzik a Sopron csapatát.

 

Ráthonyi Tamás (DEAC): „Visszatértünk önmagunkhoz. Remekül és agresszívan védekeztünk. A távoli dobások is bejöttek. Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez.”

Bors Miklós (MAFC): „A huszonkét eladott labda önmagáért beszél…”

rsz_dsc_0093_3

 

SOPRONI SPORTISKOLA – DEBRECENI KA–DEAC 64-40 (23-18;13-10; 17-7;11-5)

Soproni Sportiskola: Rátvay B. 6/6  , Papp B. 6  , Polgárdy Á. 21/6 , Werner V. 8  , Németh M. 6 , Füzi R. 6/3, Soós B. 9/3, Gászner F. -, Horváth M. -, Csátaljai B. 2,

DKA-DEAC: Tóth B. 7/3, Vezendi Sz. 2 , Virágh P. -, Csomor P. 9/3 , Sólyom B. 5/3, Balázsi S. -, Asszú Á. 3/3 , Kozák B. 11/3 , Szekeres F. – , Balázs D. – , Csikai A. 3 , Valner L. -,

 

A Junior Nemzeti Bajnokság második napjának utolsó mérkőzésén a már biztos továbbjutó Sopron a házigazda DEAC együttesével játszott. Ráthonyi Tamáséknak még matematikai esélyük volt a csoportból való továbbjutásra, egy nagyobb különbségű siker esetén pénteken az elődöntőben láthattuk volna a debreceni akadémistákat.

Jó iramban indult a találkozó. Rátvay triplával nyitott a Sopronból. Egy büntetővel és Tóth Bence középről szerzett triplájával fordított a DEAC (10-11). Fej-fej mellett haladt a két csapat, oda-vissza dobták a pontokat. Kozák hárompontosára egy szép akcióval válaszolt a Sopron. A hazai csapat mérkőzésére szép számban látogattak ki a nézők, akik remek hangulatot teremtettek. Ilyen környezetben öröm volt kosárlabdázni a játékosoknak. Másfél perccel a negyed vége előtt a hazai gyűrű kétszer is a Sopront segítette, így öt ponttal lépéselőnybe kerültek (23-18).

Soproni duplával indult a második negyed és a hazai gyűrű átka továbbra is sújtotta a DEAC-ot. 27-18-as állásnál időt kért a Debrecen. Vezendi szerzett labdát, amit értékesít is, de nem tudja kihasználni a DEAC a Sopron pillanatnyi visszaesését. Polgárdy triplájára Csomor válaszolt szintén egy távolival. Ekkor megindult a ponteső. Mindkét oldalon behullottak, amik eddig a gyűrűből kifelé pattantak. A DEAC jött ki jobban ebből a periódusból, és ha minimálisan is, de közeledtek a Sopronhoz (33-27). A vendégek a negyed végére védekezésükkel megfogták a hazaiakat, akik nem tudtak kosarat dobni. Füzi triplájával zárult az első félidő, ahol Meszlényi Róbert csapata nyolc pontos előnnyel zárt.

Jobban kezdte a harmadik negyedet a DEAC, azonban a Sopron sem hibázott sokat a palánk alatt. A negyed közepére beállt a tíz pontos különbség a két csapat között, ami sokáig nem is változott (42-32). A Sopron szép lassan meglépett ellenfelétől és már tizenhárom pontra nőtt az előnyük. A DEAC nem játszott rosszul, de nem tudtak újat húzni a magabiztosan játszó csoportelső ellen. Nyugodt mederben csordogált a meccs, a negyed végére egy-egy kosár megtörte az állóvizet. A Sopron szokásához híven, a negyed utolsó szakaszában szorgosan gyűjtögette a pontokat, amivel már tizennyolc pont volt a fórjuk (53-35). Polgárdy kiemelkedően szórta a triplákat (a mezőnyhöz képest), és tizenkilenc szerzett pontjával a mezőny legeredményesebbje volt.

A negyedik negyed elején tovább nőtt a Sopron előnye. A DEAC becsülettel küzdött, de nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. Négy perc elteltével húsz pont volt a differencia. Hárompontos mind a két oldalon akadt, de így is csak tisztes távolból figyelte egymást a két együttes (62-40). A nap utolsó meccse már kevés izgalmat tartogatott a véghajrában. A Sopron Polgárdy révén felcsillantott némi kosárlabdát a nézőknek. A DEAC-nak a tisztes helytállás maradt, és becsületükre váljék, hogy az utolsó pillanatig küzdöttek. A hazai közönség így is vastapssal jutalmazta a hazaiakat. A százszázalékos és ezzel csoportelső Sopron megérdemelten aratott huszonnégy pontos győzelmet a DEAC ellen. A hazaiak így az 5-8. helyért folytathatják.

 

Ráthonyi Tamás: Döntenem kellett, hogy ma megpróbálunk nyerni harminccal, vagy holnapra frissek maradunk. A második félidőre már látszott, hogy ez nem sikerülhet, így nem adtunk ki magunkból mindent.

Meszlényi Róbert: A délelőtti meccs nagyon sokat kivett a fiúkból. Annak örülök, hogy a két fáradt csapat közül mi voltunk a kevésbé fáradtak. Így, hogy tudtunk mindenkit játszatni, pihentettünk a holnapi mérkőzésre.

 

Móré Bendegúz (fotó: Rácz Eszter)