Kedden a World Tour Masters is elrajtol

Kedden a női pontszerző torna döntői előtt a profi csapatokat felvonultató 3×3 World Tour Masters is elrajtol Debrecen főterén. Ezúttal is elképesztően erős mezőny jött össze a Cívisvárosban, hiszen a világranglista első tíz csapata közül hét is ott lesz a Nagytemplom előtt.

A Debrecen Masters a 3×3 World Tour sorozatának hatodik állomása, olyan rendezők közé sikerült idén is bekerülni, mint Prága, Doha, Mexikóváros, Montreal vagy éppen Los Angeles. A 12 csapatos versenyre tízen már kvalifikálták magukat, a maradék két helyre még hat csapat pályázik, ők már a Kossuth téren mérkőznek meg egymással a főtáblára jutásért.

Magyar csapatért is szoríthatunk, hiszen a rendezőnek járó szabadkártyával a magyar válogatott is elindul. A Team Debrecen néven futó nemzeti csapatot Demeter Attila, Mohácsi Máté, Halász Ákos és a tavaly Debrecenben U18-as Európa-bajnokságot nyerő Mokánszky Máté alkotják majd. A nagypályán az előző szezonban a DEAC-ban szereplő Ivosev Tamás ezúttal a címvédő Novi Sad tagja lesz, de az Európa-bajnokságon várhatóan már csatlakozik Csirke Ferenc szövetségi kapitány együtteséhez.

A 2019-es szezonban jócskán felborultak az erőviszonyok a 3×3 mezőnyében, nem csak a válogatottak, de a profi csapatok mezőnyében is. Az előző idényben a Novi Sad az egész mezőnyt leoktatta, minden tornát veretlenül nyertek meg, nem volt kérdés, hogy ők a világ legjobbjai. Idán már korántsem annyira dominánsak, mint a korábbi években, s bár a Chengdu és a Mexico City Masterst megnyerték, Dohában a harmadik, míg Prágában a hatodik helyet szerezték meg. Jelenleg a szintén újvidéki, 2017-ben Debrecenben is diadalmaskodó Liman vezeti a világranglistát, érdekesség, hogy idén még nem sikerült Masters versenyt nyerniük. Nagy esélyes lehet még a világbajnoki ezüstérmes lett válogatottra épülő Riga Ghetto, akik Dohában és Prágában is győzni tudtak.

Idén már az USA is egyre komolyabb tényezője a 3×3-as életnek, amellett, hogy nem elhanyagolható módon megnyerték a világbajnokságot, két profi csapatuk is top tízes a Masters sorozatban. Mindkét gárda kvalifikálta magát Debrecenbe, így a legutóbb Lausanne-ban döntőt játszó New York Harlem és Princeton is esélyes lehet. Nem túlzás kijelenteni, hogy minden idők egyik legszínvonalasabb pénzdíjas tornája lesz a 2019-es Debrecen Masters, szinte lehetetlen megjósolni a végső győztest.

wtm dunk

World Tour Masters keddi menetrendje:

Kvalifikáció:

10:30 Lausanne (SUI) – Jeddah (KSA)

10:50 Nantes (FRA) – Peterborough (GBR)

11:10 Smed Palanka (SRB) – Jeddah (KSA)

11:30 Sosnovy Bor (RUS)– Peterborough (GRB)

11:50 Lausanne (SUI) – Smed Palanka (SRB)

12:10 Nantes (FRA) – Sosnovy Bor (RUS)

Csoportmeccsek:

12:45 Novi Sad (SRB) – Edmonton (CAN)

13:05 Riga (LAT) – Vrbas (SRB)

13:30 Liman (SRB) – Princeton (USA)

13:50 Piran (SRB) – NY Harlem (USA)

14:25 Novi Sad (SRB) – Gagarin (RUS)

14:45 Riga (LAT) – Debrecen (HUN)

15:25 Liman (SRB) – kvalifikáció A-csoport győztes

15:45 Piran (SRB) – kvalifikáció B-csoport győztes

16:10 Edmonton (CAN) – Gagarin (RUS)

16:30 Vrbas (SRB) – Debrecen (HUN)

16:55 Princeton (USA) – kvalifikáció A-csoport győztes

17:15 NY Harlem (USA) – kvalifikáció B-csoport győztes

Női torna döntők:

18:40 Ukrajna – Svájc

19:05 Magyarország – Fehéroroszország

19:40 elődöntő 1.

20:05 elődöntő 2.

21:00 döntő

(fotó: fiba3x3.com)