Kettőből kettővel indítottak az U20-asok!

Elkezdődött az U20-as bajnokság nyolcas döntője, azaz a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság Szolnokon. A DEAC gárdája rögtön az első nap duplázni kényszerült. A feladatot hibátlanul oldották meg Kovács Adrián tanítványai, akik két győzelemmel rendkívül kedvező pozícióba kerültek a továbbjutást illetően.

 

Rendkívül korán, reggel 9 órakor kezdődött a torna a mieink számára, ráadásul rögtön egy kulcsmeccsel, a Budapesti Honvéd elleni találkozóval. Már az első negyedben érezni lehetett, hogy ez egy amolyan tipikus egylabdás derbi lesz, fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol egyiknél, hol másiknál volt az előny, tíz perc játék után a fővárosiak eggyel bizonyultak jobbnak. (21-22)

A második felvonásban aztán érkezett az addig hatékony Kozák Márton mellé Tóth Bence és Godwin Omenaka, fellendült a támadójáték, előbbi sikeres passzaival, utóbbi pontjaival és lepattanóival tolta meg jelentősen a debreceni szekeret. A Honvéd részéről Mucza Tamás tartotta a tempót, de Gáspár Mátyás és Csomor Péter tripláival a nagyszünetre átvettük a vezetést. (38-36)

A fordulás után elkapták a fonalat a debreceni legények, Opre Roland gyors egymás utánban kétszer is betalált a hárompontosvonalon túlról, így hétre nőtt a különbség. (56-49) Időt is kért a Honvéd mestere, Puskás Artúr, de ez inkább a DEAC játékosainak tett jót, akik még 5 pontot rápakolva addigi előnyükre, 11-gyel megléptek. (61-49)

A negyedik negyedben megkongatták a vészharangot a piros-feketék, a játékrész derekán bemutatott 10-2-es futásukkal háromra jöttek vissza. (73-70) Tóth Bence kettesével és Asszú Ádám borzasztóan fontos távolijával úgy tűnt, fellélegezhetünk, de Valerio és Kopácsi nem így gondolták: másfél perccel a vége előtt két pontra hozták fel a fővárosi együttest. (80-78) A maradék időben elképesztő rohanás kezdődött, melynek végére Tóth büntetője tett pontot, így, ha nehezen is, de kiharcolták a győzelmet a hajdúsági fiatalok. Érdemes kiemelni Godwin Omenaka számait, aki dupla-duplával (24 pont, 14 lepattanó) járult hozzá ehhez a rendkívül fontos sikerhez.

DEAC U20 – Budapesti Honvéd U20 81-78 (21-22, 17-14, 23-13, 20-29)

DEAC: Pollák 2, Kozák M. 14, Asszú 3/3, Kozák B. 5/3, Gáspár 8/6.

Csere: Tóth 12/6, Omenaka 24, Opre 6/6, Csomor 7/3, Sólyom, Szekeres, Zsuga

Edzők: Kovács Adrián, Kádár Tamás

Kovács Adrián: Jó mentalitással, rengeteg pozitív energiával álltunk hozzá az első mérkőzéshez. Számunkra ez volt a legfontosabb. Örülünk a győzelemnek és annak, hogy mindenki sokat tett hozzá. Koncentrálunk a következőre.

A délutáni mérkőzésen a Szeged ellen vereséget szenvedő Óbudai Kaszások vártak a fiúkra. Mindkét csapat óriási akarattal vetette magát csatába, ami leginkább pontatlanságokban, illetve eladott labdákban csúcsosodott ki. Kozák Márton pontjai törték meg a debreceni gólcsendet, de kisvártatva Pollák és Opre is észrevétette magát egy-egy kosárral. A délelőtti mérkőzésen extrát nyújtó Omenaka ezúttal is csak a padról érkezett, de nem sokáig tétlenkedett: hatalmas zsákolásával nyolcpontos előnyre tettünk szert. A negyed végén néhány apróbb fegyelmezetlenségnek köszönhetően magunkra húztuk a Kaszásokat, de Tóth Bence gondoskodott arról, hogy megnyugtató előnnyel vonulhassunk a rövid pihenőre. (25-19)

A Tóth-parádé ezután tovább folytatódott: zsinórban szerzett 7 pontjával, és Asszú közelijével kialakult az eddigi legnagyobb differencia. (36-22) A Farkas Sándor vezette óbudaiak igyekeztek visszakapaszkodni, de Kozák Márton jókor értékesített ziccerei lehűtötték a kedélyeket. (46-34)

Pollák betörésekből szerzett pontjaival nyitotta a második félidőt, remek játékával tovább nyílt az olló. Egyéni műsorszámát Gáspár Mátyás kosara szakította meg, de az irányító gyorsan visszaszerezte a rivaldafényt: 2+1-es akciója és triplája után először volt húsz pont a két csapat között. (60-40)

A folytatásban állandósult a különbség, a debreceniek pedig látványos támadásaikkal a negyedik negyed közepére eldöntötték a győzelem sorsát. A hátralévő percek a gyakorlásról szóltak, Kovács Adrián tanítványai számára, akik magabiztos, 17 pontos sikert arattak.

DEAC U20 – Óbudai Kaszások 87-66 (25-19, 21-15, 27-20, 14-12)

DEAC: Pollák 18/3, Kozák M. 10, Csomor 5/3, Opre 10/3, Gáspár 3

Csere: Sólyom 6, Asszú 12/6, Kozák B. 2, Omenaka 6, Fábián 2, Neuwirth 4, Tóth 11/3.

Edzők: Kovács Adrián, Kádár Tamás

Legközelebb pénteken, 15:00-tól, a Naturtex SZTE-Szedeák ellen lépnek pályára a Debreceni Egyetem fiataljai.