Kialakult az U18-as 3×3 Európa-bajnokság mezőnye

Augusztus 31. és szeptember 2. között ismét a kosárlabdáé a főszerep Debrecenben: jön U18-as 3×3 Európa-bajnokság! Ahogyan tavaly, idén is városunk főtere ad otthont az elmúlt évek egyik legközönségcsalogatóbb rendezvényének. A mögöttünk álló hétvégén lezajlott a három részből álló selejtezősorozat magyarországi fordulója is. Ugyan csapataink rendezőként alanyi jogon ott lesznek a kontinenstornán, pályára léptek Szolnokon.

A fiúknál 10, a lányoknál 8 csapat indult, 5 illetve 4 fős csoportokba osztva. A csoportelsőség egyenes ági kijutást ért, míg a 2-3. helyezettek keresztjáték során dönthettek a harmadik kiadó EB hely sorsáról.

A Kovács Kitti, Laufer Gabriella, Madár Kata, Varga Eszter alkotta magyar csapat a ‘B’ jelű négyesbe került, Oroszországgal, Izraellel és Fehéroroszországgal. Innen kiemelkedtek a tavalyi ezüstérmes oroszok, akik hibátlanul jutottak a debreceni döntőbe. A mieink magabiztosan verték Fehéroroszországot (13-6), Izraeltől azonban vereséget szenvedtek (15-16), így a kvartett 3. helyét szerezték meg.
Az ‘A’ csoport élére a veretlen Ukrajna került, mögöttük Lengyelország és Svédország zárt továbbjutást érő pozícióban. A keresztjátékban a lányok lengyelek elleni győzelme (13-12) a másik ágon diadalmaskodó Izrael csapatának biztos kijutását is jelentette.

A fiúknál hazánkat Bencsik Barnabás, Frank Áron, Martinez Ralf és Mokánszki Máté képviselte. Csehországgal, Montenegróval, Hollandiával és Fehéroroszországgal kerültek egy ötösbe. A srácok repülőrajtot vettek (Hollandia 17-12, Montenegró 21-18, Fehéroroszország 21-8), így a csehek elleni összecsapás döntött a csoportelsőségről. Fordulatos, végletekig kiélezett csatában végül a vendégek egy ponttal bizonyultak jobbnak (20-21), ami számukra kvalifikációt, számunkra pedig keresztjátékot jelentett.
Az A csoport küzdelmeit Spanyolország nyerte, a 2-3.helyen Szerbia és Észtország végzett. Az észtek felett aratott 20-17-es magyar sikerrel Szerbia is csatlakozott az Európa-bajnoki résztvevők sorához.

A magyar válogatottak mérkőzései a szolnoki selejtezőn:
Lányok, ‘B’ csoport:
Magyarország – Fehéroroszország 13-6
Magyarország – Oroszország 9-11
Magyarország – Izrael 15-16
Keresztjáték:
Magyarország – Lengyelország 13-12

Fiúk, ‘B’ csoport:
Magyarország- Hollandia 17-12
Magyarország – Montenegró 21-18
Magyarország – Fehéroroszország 21-8
Magyarország – Csehország 20-21
Keresztjáték:
Magyarország – Észtország 20-17

Az U18-as 3×3 Európa-bajnokság végleges mezőnye:
Lányok: Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Lettország, Litvánia, MAGYARORSZÁG, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Ukrajna
Fiúk: Csehország, Franciaország, Görögország, Írország, MAGYARORSZÁG, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Spanyolország, Ukrajna