Kozák Márton igyekszik élni a lehetőséggel

Kozák Márton az elmúlt szezonban még az U18-as csapat húzóembere volt a Debreceni Kosárlabda Akadémián, idén azonban már a felnőtt kerettel készül, sőt januárban már debütált is az első csapatban a Nyíregyháza elleni idegenbeli rangadón. A tehetséges hátvéd a B-csoport mellett az U20-as, NB2-es és a Nemzeti Egyetemi Bajnokságban is érdekelt. Utóbbiban legutóbb 27 pontot termelt, de a többi csapatában is abszolút húzóembernek számít, bizonyítva ezzel Berényi Sándornak és Ráthonyi Tamásnak, hogy lehet rá számítani a „nagyoknál” is.

 

Számítottál arra az idény előtt, hogy négy különböző csapatban is pályára fogsz lépni?

Az előző szezon után, miután kiöregedtem a juniorból, számítottam rá, hogy az U20-as bajnokságban szerepelhetek majd, és mivel már tavaly is indított az akadémia egy fiatal NB2-es csapatot, így előzetesen úgy gondoltam, hogy ebben a két bajnokságban fogok majd szerepelni. A nyáron beszéltem Berényi Sándorral, aki a juniorban is edzőm volt, és jelezte, hogy augusztustól várhatóan tagja leszek a B-csoportos csapatnak. Gyakorlatilag azóta a felnőtt kerettel készülök, aminek nagyon örülök, hiszen a fejlődésem szempontjából így a lehető legjobb helyen vagyok. A MEFOB pedig csak jött magától, már elkezdődött a szezon, amikor jelezték, hogy ezen a fronton is számítanak rám, de jó, hogy ez is van, mert nagyon hasznos mérkőzéseket játszunk itt is hétről-hétre, még ha néha kicsit fárasztó is ez a sorozatterhelés.

 

Nem egyszerű ennyi fronton egyszerre helyt állni, hogyan értékeled a teljesítményedet?

Az U20-as és az NB2-es csapatban úgy gondolom, hogy elég stabil játékot mutatok, és a csapatnak sem megy rosszul szerencsére. Az U20-al már nagyon közel vagyunk a nyolcas döntő kiharcolásához, míg az NB2-ben is ott leszünk a Keleti-csoport rájátszásában, de itt a tapasztalatszerzés a legfontosabb. A MEFOB csapatban általában a hatodik ember szerepét töltöm be, de szerintem így is tudok érdemben a csapat hasznára lenni. A felnőtteknél januárban már bemutatkozhattam Nyíregyházán, remélem, hogy lesz még rá alkalom.

rsz_kozák_márton_2
fotó: Cseh Roland

Mennyire ítéled meg hasznosnak, hogy az első kerettel készülhetsz?

Örülök, hogy az első kerettel edzhetek, mivel sokkal tapasztaltabb és idősebb játékosokkal tudok gyakorolni, olyan dolgokat tanulhatok tőlük, amit az NB2-ben valószínűleg nem tudnék. Mivel 1-es és 2-es poszton érzem elsősorban otthon magam, ezért leginkább a mezőnyöktől tudok nagyon sokat ellesni, de összességében mindenki nagyon segítőkész ezen a téren. Sokkal nagyobb az iram az edzéseken, mint eddig bármikor pályafutásom során, ráadásul fizikailag erősebb és technikailag képzettebb játékosokkal edzhetek együtt, ami csak a hasznomra válhat.

 

Mik a rövidtávú terveid a kosárlabdával?

Először is ebben a szezonban szeretnék minél jobb helyezést elérni és jó teljesítményt nyújtani minden fronton, jó lenne, ha újra pályára léphetnék a nagyoknál. Mindenképpen szeretnék kosárlabdázni nem csak rövid, de hosszútávon is. Több dologtól is függ ez, egyrészt a tanulmányaimtól is, másrészt a felnőtt csapat szereplésétől is, hiszen adott esetben egy első osztályú felnőtt keretbe még nehezebb lesz majd bekerülni. Megpróbálom minden meccsen a legjobbamat nyújtani, keményen edzek tovább, és ha lehetőséget kapok magasabb szinten, igyekszem majd élni vele.