Látványos mérkőzések és szerb fölény a World Tour első napján

Nem sikerült a Budapest néven induló magyar válogatottnak továbbjutnia a csoportjából a World Tour Masters debreceni fordulójában. Hiába küzdöttek nagyot Horváth Ákosék, a szerb riválisaik esélyt sem hagytak nekik a negyeddöntőbe jutásra.

A főverseny előtt egy hatcsapatos selejtezővel indult a csütörtöki nap. Két csoportba osztották az együtteseket, a csoportgyőztesek pedig feljutottak a főtáblára. Az A-csoportban az orosz Gagarin és a lett ZKlans könnyedén verte brit ellenfelét, így egymás között dönthették el a továbbjutás sorsát. Az egész nap talán legizgalmasabb meccsét láthatta a már koradélután szép számban kilátogató publikum, tíz másodperccel a vége előtt még 19-19 volt az állás. Hiába szerezték meg a lettek nem sokkal a vége előtt a vezetést, az oroszok egy lehetetlen helyzetből elengedett távolival megnyerték a mérkőzést és továbbjutottak.

A másik hármasban is akadtak izgalmak bőven, a svájci Zurich egy nagyon kiélezett derbin, 15-14-re verte a német Bonnt. Mivel a szerb Kragujevac mindkét ellenfelénél jobbnak bizonyult, ezért ők jutottak a legjobbak közé.

A Budapest néven induló magyar válogatott a „B” jelű csoportba kapott besorolást, ahol két szerb együttes várt rájuk. A tavalyi győztes, jelenlegi világelső Liman esélyt sem hagyott a Mohácsi Máté, Horváth Ákos, Kerpel-Fronius Balázs és Demeter Attila fémjelezte nemzeti csapatunknak, hamar nagy különbséget dolgoztak ki, s végül 21-11-es diadalmaskodtak. Az előzetesen gyengébbnek vélt Ralja ellen sem találták a ritmust Csirke Ferenc fiai, és egy újabb tíz pontos vereség után kénytelenek voltak búcsúzni a további küzdelmektől. A csoportelsőségről döntő mérkőzésen a világelső nagy hátrányból fordítva, végül 17-16-ra nyert.

mohácsi máté 3x3 debrecen

A lelátókat ezúttal is megtöltő debreceni nézők nem maradtak magyar érdekeltség nélkül, ugyanis a válogatott Ivosev Tamással felálló Novi Sad az A-csoportban szerepelt. Az újvidéki gárda esélyeshez méltóan mindkét ellenfelét legyőzte, mögöttük némi meglepetésre a szlovén Kranj gárdáját 21-19-re legyőző szerb Vrbas jutott a negyeddöntőbe.

A C-csoportban a kvalifikációs tornáról feljutó Gagarin igazolta, hogy nem véletlenül került a főtáblára, ám a harmadik kiemelt Riga, és a hatodik kiemelt Belgrád ellen is elfáradtak a végére és hárompontos vereséget szenvedtek. A lettek végül érvényesítették a papírformát, és 21-14-es győzelmükkel megnyerték a csoportot.

A negyedik hármasban az Amsterdam könnyedén (22-14), a cseh Humpolec viszont kínkeservesen verte a selejtezőből bejutó Kragujevac csapatát. A nap utolsó meccsén az esélyesebb hollandok sem hibáztak, így az első négy kiemelt kivétel nélkül megnyerte csoportját.

Pénteken a World Tour Masters helyosztói mellett az U18-as Európa-bajnokság is elkezdődik. A Szarvas Gábor vezette fiú csapatunk 12 óra 30 perckor Szerbiával, 14 órától pedig Olaszországgal mérkőzik meg. A címvédő lányok szombaton lépnek pályára.

World Tour Masters pénteki programja:

17:00 Novi Sad – Belgrád

17:30 Amsterdam – Ralja

17:55 Liman – Humpolec

18:30 Riga – Vrabas

19:15 1. elődöntő

19:45 2. elődöntő

20:45 döntő