Leány serdülő: biztató teljesítmény a főtáblán

Leány Országos Serdülő Bajnokság, Főtábla 1. forduló, B csoport

Bajai NKK/A – Debreceni KA-DSI  58-43 (21-12, 6-12, 11-13, 20-6)

DKA-DSI: Taricska Bianka 12, Herdon Anna 8, Kőrösi Réka 6, Szima Petra 4, Szabó Zita 4, Szabó Csenge 4, Csorba Zsuzsó 2, Shirian Jázmin 2, Horváth Petra 1, Jankó Dóra -, Pallai Petra -, Mondl Petra -.

edzők: Fodor Péter, Fodor Ármin

Fodor Ármin: Látszott a csapaton az 5 és fél órás utazás. Gyengén kezdtünk az 1. negyedben, ellenfelünknek sok könnyű kosarat engedtünk. A két középső negyedben a védekezést sikerült stabilizálni, így az utolsó tíz percet 1 pontos hátránnyal kezdtük. A záró játékrészben teljesen szétestünk, kijött a fáradtság, a dekoncentráltság, nem működtünk csapatként. 45-43-as állásnál a játékvezetők sajnos 4 egyértelmű faultot engedtek el. Sajnálom, hogy 13-14 éves lányok mérkőzésén ilyen “eszközökkel” kell eldönteni a győztes kilétét. Az elmaradt fújások után csökkent az önbizalom, ellenfelünk mindegyik akcióból kosarat szerzett, így gyorsan 10 lett közte. Összességében rajtunk múlt, az 1. és a 4. negyedben túl sok pontot engedtünk, ez döntötte el a találkozót. A támadásunk dadogott 40 percen keresztül, sokszor ötlettelen volt a játékunk. 30%-os büntetőzéssel nem lehet nyerni.

 

Debreceni KA-DSI – Vasas Akadémia  54-85 (13-30, 16-13, 13-18, 12-24)

DKA-DSI: Herdon Anna 12, Kőrösi Réka 10, Szabó Zita 6, Papp Nelli 6, Csorba Zsuzsó 4, Szabó Csenge 4, Taricska Bianka 3, Horváth Petra 2, Shirian Jázmin 2, Pallai Petra 2, Kalmár Eszter 2, Jankó Dóra 1.

edzők: Fodor Péter, Fodor Ármin

Fodor Ármin: A forduló első mérkőzésének a végét látva tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, hiszen a Vasas 128-50 arányban győzte le a Rátgéber Akadémiát. Megilletődve kezdtünk, sok volt az eladott labda. 22-4-es állásnál, időkérés után kezdtük elhinni, hogy mi is ugyanazt a sportágat játsszuk, ugyanazzal a labdával, ugyanazon a pályán mint az ellenfelünk. A 2. negyedet sikerült megnyerni, ez kifejezetten pozitív, a félidőre 14 pontos hátránnyal mentünk. A 3. negyedben 9 pont is volt közte, ezután a Vasas megmutatta miért is tartozik az ország 4 legjobb csapata közé, és egy 10-0-ás rohanással ismét nagyobb különbséget alakított ki. A 4. negyedre már elfáradtunk, az ellenfél ezt kihasználva egy gyors 8-0-val el is döntötte a találkozót. Lényegében ez a két rövidzárlat volt döntő fontosságú, valamint az 1. negyedben lévő gyenge kezdés. Ismételten a két középső negyed volt rendben, az elejét és a végét rontottuk el a meccsnek, de a vége betudható a fáradtságnak is, hiszen a Vasas 40 percen keresztül letámadott. Jankó Dórit bokasérülés miatt elvesztettük a 3. negyedben, valamint Szima Petra át sem öltözött, nem lépett a pályára a térde miatt.

 

Rátgéber Kosárlabda Akadémia Pécs – Debreceni KA-DSI  66-85 (20-16, 19-27, 14-15, 13-27)

DKA-DSI: Kőrösi Réka 13, Szabó Zita 13, Papp Nelli 12, Shirian Jázmin 11, Csorba Zsuzsó 10, Herdon Anna 7, Szabó Csenge 7, Taricska Bianka 4, Kalmár Eszter 4, Horváth Petra 2, Pallai Petra 2, Mondl Petra –

edzők: Fodor Péter, Fodor Ármin

Fodor Ármin: Hatalmas győzelmet arattunk. Öt játékos jutott 10 pont fölé, igazi csapatjátékot mutattak be a lányok a szerb válogatott játékossal felálló pécsiek ellen. Ismét sikerült gyengébben kezdeni, viszont most nem kellett egy egész negyed az “ébredéshez”. Három negyedet is megnyerve, végig magabiztosan játszottunk, de olykor még sok eladott labdával. A záró játékrészben 56-62-es állásnál csináltunk egy 11-0-ás rohanást, ezzel 17 pontra növelve az előnyünket, eldöntöttük a mérkőzést. A támadásunk jól működött az összes negyedben, valamint végre a védekezés is stabil volt, nem volt megingás. Támadóoldalon kiemelkedő volt a 2. illetve a 4. negyed, ebben a két negyedben összesen 54 pontot szereztünk, ami egy ilyen csapat ellen megsüvegelendő teljesítmény. Gratulálok a lányoknak!

Az volt a célunk, hogy 1 győzelmet mindenképp szerezzünk Baján, ezt sikerült is megvalósítani. A jövőben a kezdésekre kell odafigyelnünk, hiszen nagyjából mindig az 1. negyed az ahol gyengén kezdünk akár támadó-, akár védőoldalon vagy akár mindkettőn egyszerre. Jobban meg kell becsülnünk a labdát, hiszen ebben a fordulóban átlagosan sok labdát adtunk el valamint alapvető hiba volt ezen a hétvégén a kizárások elmaradása, amit az ellenfél sokszor ki is használ és megbüntetett minket. Összességében a támadásunk jó volt, leszámítva a Baja elleni mérkőzést, ahol sok volt az egyénieskedés és az ötlettelen játék. A másik két mérkőzésen sokszor szépen tisztára játszott helyzetekből szereztünk kosarakat, sokat járt a labda, ebben is sokat fejlődtünk csapatjáték terén. A védekezésünk főleg az utolsó mérkőzésen volt kiemelkedően jó és stabil 40 percen keresztül, valamint relatíve jó volt a Vasas ellen is.

A büntetődobásra jobban kell koncentrálnunk a következő fordulókban, hiszen ez a legegyszerűbb pontszerzési lehetőség, mégis sokszor kritikán aluli százalékkal értékesítjük azt. Hasznos lenne, ha hétről hétre ilyen ellenfelek ellen tudnánk készülni, hiszen például hozzászoknánk a letámadás elleni játékhoz és egy folyamatosan gyors játékritmushoz. Biztos vagyok abban, hogy a jó teljesítményt segítette az is, hogy Fodor Péter mesterünk hosszú idő után visszatért a kispadra és onnan rengeteg jó tanáccsal látta el a lányokat. Büszke vagyok a lányokra, főleg a vasárnapi találkozó miatt, gratulálok nekik!