Második helyen végeztünk a Cívis Kupán

Második helyen végzett a Debreceni Kosárlabda Akadémia junior csapata az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Cívis Kupán. Ráthonyi Tamás és Kádár Tamás együttese a nyitónapon ugyan még kikapott az U18-as nemzeti csapattól, ám a torna hátralevő részében legyőzték mind a szerb, mind a román riválisukat. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy debreceniektől az utolsó mérkőzésre öt meghatározó játékos sem tudta vállalni a játékot sérülés vagy betegség miatt, de a rendezvény így is nagyszerűen szolgálta a felkészülést az április végi országos döntőre. A háromnapos torna gólkirálya Csomor Péter lett, míg Tóth Bence kapta a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat, és az All-Star ötösbe is beválasztották.

Debreceni KA – KK Mladost Zemun 76-60 (24-17, 24-9, 19-13, 9-21)

DKA: Tóth 18/9, Csomor 33/15, Sólyom 5, Csikai 5, Balázs 6 cserék: Valner 4, Fábián -, Turcsik 2, Kanyári B. -, Kanyári K. -, Kanyári D. 3/3, Gólya -.

Cluj Napoca – Debreceni KA 65-86 (22-16, 17-18, 10-25, 16-27)

DKA: Tóth 25/9, Sólyom 14/9, Csomor 23/6, Csikai 4, Balázs 5 cserék: Turcsik 3/3, Valner -, Gólya -, Fábián 12.

Ráthonyi Tamás: Nem volt egyszerű szülés egyik sem, az első meccsen, az öltözőben maradtunk, és sokáig csak futottunk az eredmény után. Ezután az agresszív védekezésünkkel sok hibára késztettük őket, és lerohantuk őket, így a vége már sima lett. A románokról tudtuk, hogy indításokból nagyon jók, ennek ellenére sok könnyű kosarat szereztek, ráadásul az első félidőben több támadólepattanót szereztek, mint mi lepattanót összesen. A fordulás után a  védekezésváltások bejöttek, és egy-két ember játéka nagyon feljavult. Tóth és Csomor az egész tornán vezérek voltak, de hozzájuk tudott csatlakozni Sólyom és Fábián, utóbbi meglepően jól dolgozott a gyűrű alatt. Bár többször is vezettek tíz pont felett vissza tudtunk jönni a meccsbe, és végül magabiztos győzelmet arattunk.

Sok volt a hiányzónk, az országos döntőn ennél jóval nagyobb rotációval tudunk majd játszani, az utolsó két meccsen már egy kezdőötösre való hiányzónk volt. Az előttünk álló közel egy hónapban mindenesetre rengeteg munka áll még előttünk.

Cívis Kupa végeredménye: 1. Magyar Válogatott U18 2. Debreceni Kosárlabda Akadémia 3. Cluj Napoca 4. KK Mladost Zemun

rsz_1-31