Meglepetésekkel tarkított CEYBL döntők

Debrecenben rendezték az U14-es és az U16-os EYBL Közép-európai döntőit. A március 3. és 6. között megrendezett tornák tétje nem más volt, mint az európai szuperdöntőre való kvalifikáció. A négynapos esemény nem várt magas színvonalat hozott, a kiegyenlített erőviszonyoknak köszönhetően izgalmas találkozókat láthatott a szép számban kilátogató közönség.

Az U16-os korosztályban három hazai topcsapatnak is sikerült kvalifikálnia magát a döntőre, s mindjárt az első napon össze is futott a két évvel ezelőtti magyar bajnokság arany- és ezüstérmese, a Vasas Akadémia és a házigazda DKA-DSI. A találkozó rendkívül fordulatosra sikeredett, többször is nagy hátrányból változott a vezető kiléte, s végül a debreceniek hagyhatták el győztesen a parkettet. A győzelemmel két legyet ütöttek egy csapásra a cívisvárosiak, hiszen a mérkőzés egyben magyar bajnoki is volt.

DSC_0363Másnap egy küzdelmes mérkőzésen a Szolnoki Olaj is két vállra fektette a pasarétieket, míg a Debrecen könnyedén verte a tornára mindössze egy vereséggel érkező szlovén Helios Suns csapatát. Az egész sorozatot veretlenül abszolváló finn BC Muki szombaton legyőzte Szolnokot és a DKA-DSI együttesét is, míg a Vasas megszerezte első győzelmét, meglepően könnyen verték a szlovéneket.

A zárónapra mindössze annyi dőlt el, hogy a finnek csoportelsőként már biztos továbbjutók, ám a második hely továbbra is kiadó volt. Hogy még tovább bonyolódjon a helyzet a Helios Suns reggel megverte a Szolnokot, s mivel a finnek a Vasast is legyőzték, ezért a torna utolsó mérkőzése döntött a továbbjutásról. A Szolnoki Olaj KK a legjobbkor játszott csúcsformában, a zárómérkőzésen tizennégy ponttal győzték le a hajdúságiakat.

A tornát végül az egész sorozatban veretlen maradó BC Muki nyerte a Szolnok előtt, s ezzel mindkét csapat utazhat a sorozat európai szuperdöntőjére. A házigazdáknak ezúttal a bronzérem jutott, míg a Vasas a negyedik helyet csípte meg, megelőzve az előzetesen a tornagyőzelemre is esélyesnek tartott Helios Suns csapatát.

 

U16 eredmények:

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Vasas Akadémia 81-66

BC Helios Suns – BC Muki 86-88

Szolnoki Olaj KK – Vasas Akadémia 65-54

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – BC Helios Suns 83-62

BC Muki – Szolnoki Olaj KK 80-53

BC Helios Suns – Vasas Akadémia 64-96

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – BC Muki 48-81

Szolnoki Olaj – Helios Suns 56-76

BC MUKI – Vasas Akadémia 96-72

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Szolnoki Olaj KK 61-75

Végeredmény:

  1. BC Muki (4-0)
  2. Szolnoki Olaj KK (2-2)
  3. Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI (2-2)
  4. Vasas Akadémia (1-3)
  5. BC Helios Suns (1-3)

Az U14-es korosztályban Magyarországot mindössze a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI képviselte. A cívisvárosiak mellett a szerb KK Flash, a horvát Cibona Zagreb, a cseh USK Prague és a román CS U-BT Cluj-Napoca vett részt a tornán.

serdülő

Csütörtökön a házigazda Debrecen és KK Flash nyitotta mérkőzések sorát, s a hajdúságiak a selejtezősorozat után ismét simán kikaptak jóval esélyesebb ellenfelük ellen. Másnap a szép számban kilátogató nézők szemtanúi lehettek az egész torna legnagyobb meglepetésének. A DKA-DSI ellenfele a nagy múltú Cibona Zagreb volt. A torna legnagyobb esélyese magabiztosan kezdte a találkozót, s tizenöt perc után már húsz ponttal is vezettek, s bár a félidőig sikerült valamelyest visszakapaszkodnia a vendéglátóknak, a különbség továbbra is tetemes volt. A fordulás után vérszemet kaptak a debreceni fiatalok, s megalkuvást nem tűrve hajtottak minden egyes labdáért, így sikerült hosszabbításra menteniük a találkozót, s végül két ráadás után le is győzték nagy múltú ellenfelüket.

Másnap a debreceniek lendületből átgázoltak a szintén esélyesebbnek tartott cseh ellenfelükön, jelezve ezzel, hogy az előző nap nem csak véletlen kisiklás volt. A vasárnapi ellenfél a CS U-BT Cluj-Napoca volt, mellyel már a selejtezőben is óriási csatát vívott a DKA-DSI. A rendkívül parázs hangulatú mérkőzésen a hazaiak végül két pontos sikert arattak, s mindenki legnagyobb meglepetésére négy találkozóból hármat megnyertek. Szerencsétlenségükre a Cibona legyőzte a szerbeket, így a körbeverésnek köszönhetően „csak” harmadik lett a Debrecen, ám szégyenkezésre így sem lehet panasz.

U14 eredmények:

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – KK Flash 71-92

Cibona Zagreb – USK Prague 69-52

CS U-BT Cluj-Napoca – KK Flash 77-87

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Cibona Zagreb 84-82

USK Prague – CS U-BT Cluj-Napoca 68-81

Cibona Zagreb – KK Flash 66-61

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – USK Prague 79-61

CS U-BT Cluj-Napoca – Cibona Zagreb 56-69

USK Pregue – KK Flash 56-85

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – CS U-BT Cluj-Napoca 74-72

Végeredmény:

  1. KK Flash (3-1)
  2. Cibona Zagreb (3-1)
  3. Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI (3-1)
  4. CS U-BT Cluj-Napoca (1-3)
  5. USK Prague (0-4)

Erdei Ádám