Megnyerték a fiúk a MEFOB-ot, a lányok ezüstérmesek

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság döntőjének harmadik játéknapja is tartogatott izgalmakat. Mindjárt az első mérkőzés a bronzéremről döntött a hölgyeknél, melyet végül a vártnál simábban szerzett meg a Közgáz csapata. A játéknap második összecsapásán az Eger is legyőzte a SzoESE csapatát, így a címvédő kénytelen volt ezúttal beérni a negyedik hellyel, míg a az érmek sorsáról így az esti főmérkőzés döntött. A női döntőben nem tudta a házigazda DEAC letaszítani a trónról a TF-et, így a fővárosiak megvédték címüket. A nap főmérkőzésén a DEAC abban a tudatban léphetett pályára, hogy akár egy hat pontos vereség is belefér az aranyérem megszerzéséhez, Nagy Botondék azonban nem bízták a véletlenre, s nagy csatában négy ponttal legyőzték a TF-et.

Közgáz – PTE-PEAC 75-40  (15-6, 18-9, 28-14, 14-11)

Közgáz: Katona 4, Lantos 4, Vásárhelyi 4, SHIRIAN 7, ABAHÁZY 17. Cs.: SZALAY 11/3, KOVÁCS P. 11/3, Donkó, LÉGRÁDI 12/6, Imre 4, Péter 1, Bauer

PTE-PEAC: Herendi 2, Oros 2, Raus 3, KÉSŐI 13/9, Máyer 3/3. Cs.: RICK 8, Troják 2, Krikler 2, Varga A. 4, Pécsi, Csapliczky 1.

Gyors indításból Herendi Zsófi gyorsan vezetést szerzett a PEAC-nak, ám Shirian Fatime és Katona Bianka révén hamar fordított a Közgáz a női bronzmeccs elején. A folytatásban azért látszott, hogy egyrészt két kemény meccsen már túlvan a két csapat, másrészt a játékosoknak nem feltétlenül a “hajnali” 10 órés kezdésre állt be a bioritmusuk, sok volt a pontatlanság, a rossz dobás mindkét oldalon, a 7. percben 6-4-re vezetett a Közgáz. 10-4-re elléptek a fővárosiak, majd pécsi időkérés után Rick Mónika törte meg a PEAC hosszú kosárcsendjét ügyes centermunka után elért találattal.  Kovács Petra szomorította korábbi csapatát egy 2+1-es akcióval. A szakasz végén 9 ponttal vezetett a Közgáz.

Rick betörésből szerzett kosarával próbált zárkózni a PTE-PEAC. Szalay Viktória válaszolt, szép, magas ívű, (két)pontos dobással. Kovács újabb kosarával 10 pont fölé nőtt a jól játszó és dobó Közgáz előnye. A pécsiek fáradtaknak tűntek, Shirian remekól őrizte a PTE-PEAC előző két meccsét bő egy perc híján végig játszó  Késői Melindát. Légrádi Réka kosara után, 23-8-nál újra időt kért a pécsi csapat. A baranyai részről csak Rick jelentett veszélyt a fővárosiak kosarára, a Közgázban viszont több jó egyéni teljesítmény is akadt, így fokozatosan “nyílt az olló”, nőtt a különbség. A félidő hajrájában Vásárhelyi Kinga triplájával 20 pontra nőtt a Közgáz előnye. A félidő Máyer Ágnes révén pécsi triplával, ám biztos Közgáz vezetéssel zárult.

Két Közgáz kosárral indult a második félidő, majd Késői emelt be egy szép triplát. Letámadott a pécsi csapat, ám a Közgázban ekkor előlépett Abaházy Anna , s ügyes center  kosaraival 25 pontra nőtt a 3. negyed első 4 percét 10-3-ra nyerő Közgáz előnye. A szakasz közepén Varga Andrea villant kétszer pécsi részről, de a Közgáz gond nélkül tartotta 25 pont körüli előnyét. A szakasz hajrájában látványos lett a játék, váltva estek a kosarak. Szalay triplájával 30 pont fölé nőtt a Közgáz előnye. A meccs eldőlt, a befejező 10 percet mindkét edző a négyes döntőben kevesebb lehetőséghez jutó játékosainak ajándékozta. A meccs Légrádi Réka két szép triplájával, s 35 pontos Közgáz sikerrel zárult.

Vladár Csaba: – Kár, hogy nem most kezdődik a döntő. Napról napra javult, állt össze jobban és jobban a játékunk, frissebbek voltunk a pécsieknél. Örülök annak, hogy bronzérmesek lettünk, annak pedig külön, hogy az utóbbi négy évben mindig bejutottunk a négyes döntőbe, és minden évben éremmel térhettünk haza.

Gyén Balázs: – “Halálosan” fáradt csapatom nagyon gyengén védekezett és a támadásban sem érezte a ritmust. Az előző két mérkőzésen nyújtott teljesítmény miatt viszont nagyon büszke vagyok a csapatra, amely talán kicsit többet is érdemelt volna. Gratulálok a Közgáznak a győzelemhez és a bronzéremhez.

DSC_0032-1024x678SzoESE – EKF SE 63-66 (20-14, 9-15, 18-14, 20-19)

Szombathely: SIMON B. 3, FÖLDESI 13/9, Bazsó 8/6, MÉSZÁROS 13/3, SZABÓ B. 13/3. Cs.:Perák 2, Horváth A., Karagity 5, NOVÁK 6

Eger: TÓTH Z.20/6, CSABÁK 8, Jakab 8, VARGA I. 8, CSÁKVÁRI 13. Cs.: Ungi 2, Frey 2, FÜLÖP G. 5/3.

A becsület-győzelemért lépett pályára a Szombathely, az Eger pedig bár a bajnokságot már meg nem nyerheti, ezüstérmes még lehet, volt tehát tét mindkét oldalon.

Mészáros Máté rendezetlen védelem ellen a címvédőnek szerzett vezetést, Tóth Zoltán betörésből egalizált, majd újra Mészáros villant. Nagy volt az iram és a küzdelem, de sok a rossz dobás, a kihagyott tiszta helyzet mindkét oldalon. Fej-fej mellett haladt a két gárda, a negyed közepén Szabó Bence triplájára Csabák Balázs felelt 2+1-es akcióval. A SzoeSE irányítója, Simon Bence hamar begyűjtötte a 3. hibáját. A szakasz második felében egymás hibáiból éltek a csapatok, a címvédő rontott kevesebbet, így 6 pontos előnnyel zárta a nyitó negyedet.

Ungi Keve faragott szép tempóval az Eger hátrányán, Szabó két támadást is hasonló módon fejezett be a túloldalon, időt is kért Váczi Péter az egriek edzője. A szakasz közepén mindkét oldalon ziccerek maradtak ki, az egri irányító Tóth Zoltán is megkapta a 3. hibáját. A 17. percben a két játékmester párharcánál Tóth mutatott be 2+1-es akciót, Simon pedig a 4. hibáját kapta. Felpörgött az Eger, az eddig túl sok lehetőséget nem kapó Fülöp Gergő remek megmozdulásaira építve egy 9-0-lal szünetig ledolgozta a hátrányát, miközben Csákvári szerelte roppant látványosan Karagity dobását.

Csákvári, valamint Jakab Zsolt kosaraival az Eger kezdte jobban a második félidőt. A bajnok futott riválisa után, a negyed közepén azonban Bazsó Brúnó triplájával utolérte, sőt Novák Bence találatával fordítani is tudott. A negyed vége azonban a Váczi-féle egri legénységnek sikerült jobban, Tóth Zoltán előbb egy kosár plusz büntetős akciót, majd egy hárompontos dobást “vezetett elő”, s ezzel az “egyszemélyes 6-0-lal” 4 pontos előnnyel várhatta a záró szakaszt az EKF csapata.

A záró szakaszban elkeseredett küzdelem folyt a pályán, három és fél perc alatt két Novák-duplával ledolgozta hátrányát a SzoESE. Nem eresztették egymást a felek, Földesi Marcell hármasa egy 7-2-es szombathelyi rohamot indított útjára. Fordult a kocka, jött is az időkérés egri részről. Varga Imre tatrotta versenyben ekkor az EKF együttesét. Izgalmas, élvezetes és kifejezetten látványos lett a játék. Földesi triplájára Tóth felelt hármassal, Varga hatalmas zsákolása után, másfél perccel a befejezés előtt ismét az Eger vezetett. Karagity Milán büntetőkkel egalizált, ám Tóth újabb villanásaival, és Varga újabb “rántásával” 6 ponttal vezetett fél perccel a vége előtt az Eger. Bazsó triplával megfelezte a Szombathely hátrányát, még meg is szerezte a labdát a SzoESE, de Horváth Attila kosarat – és az egyenlítést – célzó triplája célt tévesztett, így nyert az Eger, a tavalyi győztes pedig nyeretlen maradt.

Váczi Péter: – Két a végletekig fáradt csapat találkozójának a végén talán mi tudtunk egy kicsivel több energiát mozgósítani a győzelem megszerzéséért.

Kéri Péter: – Jó ritmusban kezdtünk, ám az, hogy irányítónkat faultproblémák miatt korán le kellett cserélni, megtörte csapatom lendületét, feljött ellenfelünk. A második félidő kiegyenlített játékot hozott, igazi egylabdás meccs lett. A végén volt is egy labdánk az egyenlítéshez, de nem sikerült bedobni, gratulálok az Egernek.

DSC_0122-1024x678TFSE-DEAC  78-53 (17-11, 26-15, 17-12, 18-14)

TFSE: MIHÁCZI 11, MÁNYOKY 21/15, KARLÓCAI 4, NÉMETH A. 27, Sándorfi R. 4.  Cs.:BODNÁR 8/3, Kováts G. 2, Magyar, Czivinger 2.

DEAC: Szabó R. 4, Máriás, GÁL 11, GÖTTLINGER 13/9, Földvári 9. Cs.: Gaszner 2, GYULAI 7/3, Papp 2, Új, Chvatal 3, Radványi 2

Göttlinger Anna és Földvári Andrea közeli kosaraival 4-0-lal indított a DEAC, rendezetlen Mányoky Judit révén rendezetlen védelem elleni triplával reagált a TF, s Sándorfi Réka középtávoli kosara után már a vendég fővárosiak vezettek. Gál Annamária betöréseivel nem tudtak mit kezdeni a TF játékosai, a címvédőnél a bő 6 perc alatt 3 triplát beemelő Mányoky volt a vezér. Az első 15 TF pontból 11-et szerző kosaras eredményességére építve ellépett a TF, s 6 pontos előnnyel zárt.

A második negyed elején Göttlinger triplájával felezte meg hátrányét a DEAC, ám Németh Alma egy 2+1-es akcióval visszaállította az első negyed végi különbséget. Németh és Göttlinger pontpárbaja mellett tartotta előnyét a TF, sőt, utóbbi büntetőivel 10 ponttal ellépett a TF. Gyulai Jázmin faragott ügyes, betörés utáni találattal a DEAC hátrányán. Földvárit “kivette” a játékból a TF, amelynek bár támadásban megtört a lendülete, jó védekezésével tartotta 10 körüli előnyét. A félidő hajrájában Szabó Réka duplájával és Göttlinger hármasával 7 pontra feljött a szívósan küzdő DEAC, amelynél Szabó személyében Mányoky már a harmadik őrzőjét “fogyasztotta”. Bodnár Fanni villant a félidő végén, s kosara 34-27 után egy döntő fontosságú 9-0-s másfél perces TF-száguldás kezdetét jelenettte. Félidőben megnyugtató, 16 pontos előnye volt a címvédőnek.

A második félidőt 6-0-lal indítva 20 pont fölé hizlalta előnyét a TFSE. A szakasz közepén a két “nehéztüzér”, Mányoky és Göttlinger váltottak triplát. Érezhető volt: nincs annyi az előző napon később játszó, ellenfelénél érezhetően fáradtabb DEAC-ban, hogy szorossá tegye a meccset. Az utolsó 15 percben már mindkét edző “frontvonalba dobta” a négyes döntő során kevesebb lehetőséget kapó játékosait.

Boros Zoltán: – Gratulálok, és elismerésem a Debrecennek, de egy sebességi fokozattal magasabb ritmusban, megfelelő koncentrációval játszva magabiztosan nyertünk és védtük meg címünket.

Kovács Imre: – Gratulálok a TF-nek megérdemelten nyert, fizikailag felőrölt minket. Kihoztuk magunkból a maximumot, és ezért minden elismerésem a mi lányainknak.

DSC_0131-1024x678DEAC-TFSE 75-71 (17-17, 24-19, 22-16, 12-19)

DEAC: Nagy Benedek 4, NAGY BOTOND 21/9, Gál B. 4, PATKOVIC 23, KISS L 8. Cs.:Pék 5/3, Lippai, ASZTALOS 10/3, Szendrei.

TFSE: Tóth D. 2, SINKOVITS 9/3, HORVÁTH K. 18/12, MOHAY 20, DEBRECENI 15. Cs.:Szollár 3/3, Répási, Bonitzer 4, Mostbacher, Petrucsik, Haris,

Amennyiben 7 ponttal, vagy annál nagyobb különbséggel győz, a TF nyeri a férfi  egyetemi és főiskolai bajnokságot – minden ellenkező esetben a DEAC.

Nagy Botond triplájával a DEAC szerzett vezetést, Debreceni Dániel betörésből dobott kosara egy 8-0-s TF rohamot indított el.  erre 8 ponttal felelt a nagy elánnal kezdő TF, amelyben Horváth Kristóf majd Sinkovits Dániel is triplát dobott. Debreceni és SInkovits jóvoltábólha szűken is, de a TF vezetett. A negyed hajrájában a tét és a fáradtság is éreztette hatását, a szakasz második felében sok volt mindkét oldalon a kihagyott tiszta helyzet. A szakasz végén Kiss Lajos, valamint Nagy Benedek egy-egy találatával egalizált a DEAC.

Mohay és Bonitzer villanásaival a TF kezdte jobban, ráadásul egy ellene ítélt lépÉshiba után Patkovic háta mögül lezseren eldobva a labdát, azzal véletlenül Mohayt találta fejbe – technikait kapott a DEAC kosarasa. Kapkodott, siettette a befejezéseket a TF, egy 7-0-lal – benne egy Pék triplával – fordított a DEAC, időt is kért Molnár István, a TF tapasztalt szakvezetője. Nem tudta megtörni a hazai lendületet, Patkovic elkapta a fonalat, vezetésével 13-2 lett a 7-0-ból. Mohay kosaraival kapaszkodott a TF, Debreceni mint előkészítő vett részt ezekben az akciókban. Küzdelmes, de szaggatott játék folyt a pályán, tartotta szűk előnyét a DEAC. A félidő utolsó percében Pertucsik Bence kapott technikait. Az utolsó 20 másodpercben két tripla is esett, a játékba jól beszálló Asztalos hármasa után a félidő végét jelző dudaszóra Horváth Kristóf talált be. Szünetben 5 ponttal vezetett a DEAC.

Szünet után folytatódott a küzdelmes, kemény. Kiment egészpályás letámadásra a TF és labdákat szerzett, Mohay vezetésével 1 pontra feljött. Ekkor vágott be Nagy Botond egy “gyilkos” triplát, Tóth Dáviddal a nyakán. A túloldalon Horváh dobott vagy 9 méterről triplát, de Patkovic ügyes pozíciójáték utáni dupláival továbbra is a DEAC vezetett. Remek vol a meccs, egymást érték a látványos akciók, szép megoldások mindkét oldalon. Nagy Benedek betörés után bravúrosan bepörgetett labdájával, majd bónusz büntetőjével 8 pontra nőtt a házigazda előnye. Szollár triplája után labdát is szerzett a TF, ám a támadást nem tudta pontokra váltani, ráadásul technikait kapott a fővárosi kispad. A szakaszt egy 5-0-s rohammal zárva 11 ponttal vezettek a záró negyed előtt a hazaiak.

Ennek elején több, mint 1 percig nem esett kosár, s ez a DEAC malmára hajtotta a vizet. Mohay találataival 7 pontra jött föl a TF, amikor Patkovic ügyes passzát Asztalos váltotta pontokra. Az “elnyűhetetlen” Mohay vezérletével egy 6-0-lal 3 pontra jött föl a TF, a DEAC “megállt” támadásban. Mohay kipontozódott, Patkovic egy jó büntetője után Sinkovits bravúros betörés után 2-re faragta hátrányát, Debreceni révén pedig egalizált a DEAC. Asztalos dupléja után újabb Debreceni találat következett, amelynek nem igazán örültek Debrecenben. A végén Nagy Botond két jó büntetője és egy triplája a hazaiak javára döntött, nagy küzdelemben a DEAC győzöött, s megnyerte a bajnokságot.

Dr. Nagy Ágoston: – Negyedszer jutottunk be az új rendszerű egyetemi bajnokság négyes döntőjébe. Eddig mindegyiken volt egy-egy vereségünk, tavaly a legrosszabbkor, a döntő meccsen. Nagyon örülök annak, hogy most veretlenül sikerült revánsot venni, s remélem, a nemzetközi porondon is méltóképpen képviseljük Magyarországot.

Molnár István: – Nagyot küzdöttek a fiúk, aki megnézi a faultarányt, rájön vereségünk okára. Ezt a meccset nem mi veszítettük el, hanem valakik megnyerték a Debrecennek, nagyon büszke vagyok a csapatra.

DSC_0212

A torna végeredménye:

nők:

  1. TFSE
  2. DEAC
  3. Közgáz
  4. PTE-PEAC

férfiak:

  1. DEAC
  2. Eger
  3. TFSE
  4. SzoESE

Női allstar csapat:

Késői Melinda (PEAC), Miháczi Diána (TFSE), Gál Annamária (DEAC), Shirian Fatime (Közgáz), Mányoki Judit (TFSE)

MVP: Német Alma (TFSE)

Férfi allstar csapat:

Simon Bence (SzoESE), Mohay Péter (TFSE), Nagy Botond Ágoston (DEAC), Csákváry Csaba (Eger), Nagy Benedek Ágost

MVP: Filip Patkovic