Nagyszerűen szerepelt a Cserfalvi-csapat a hazai rendezésű nemzetközi tornán

A nemzetközi EYBL sorozatban idén is részt vesz a Debreceni Kosárlabda Akadémia. Cserfalvi István tanítványai tavaly egészen a Közép-európai régió döntőjéig meneteltek, s idén is ez a céljuk az U15-ös korosztályban. Az első tornának az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok adott otthont, a mieink pedig két szlovák, egy szerb és egy francia csapattal játszottak.

Az első összecsapás rendkívül hullámzóra sikerült a szlovák Prievizda ellen, hiszen egy hét pontos előnnyel zárt első negyed után, a félidőben már az ellenfél vezetett két egységgel. A fordulás után fej-fej mellett haladtak a csapatok, egészen a záró felvonásig, ahol ritmust tudtak váltani a 37 pontig jutó Neuwirth Bence által húzott debreceniek. Az utolsó tíz percben emberfelettit védekezve, mindössze 2 ponntot (!) kapott a Cserfalvi-csapat, így a vége magabiztos debreceni siker lett.

Szombaton a selejtezőcsoport egyik legnagyobb esélyese, a belgrádi KK Mladost Zemun várt Nemes Ákosékra. A szemmel láthatóan magassági és fizikai fölényben játszó szerbek sokáig nem tudták érvényesíteni a papírformát, de a 11 ponttal megnyert harmadik negyed végül elegendőnek bizonyult a végéig. A hazaiak az egész találkozón nagyszerűen tartották magukat az agresszívan védekező riválisukkal szemben, és méltó ellenfelei voltak a tornán 4-ből 4-et nyerő csapatnak.

A záró napon a másik szlovák csapat ellen szinte ugyanazt a forgatókönyvet láthatta a szép számban kilátogató publikum, mint a pénteki összecsapáson. MSK BK Ziar nad Hronom nagyon szívós ellenfélnek bizonyult, a vezető csapat kiléte pedig szinte percről percre változott. A negyedik negyedben azonban újra jött a már oly sokszor látott stabil debreceni védekezés, és végül 19 ponttal sikerült megnyerni ezt a találkozót is.

A franciák meglehetősen tartalékosan jöttek el, így zárásként nem nagyon kellett megizzadniuk a fiúknak. A keret összes tagja kapott lehetőséget bőven, amivel a kiegészítő emberek is élni tudtak. A Debreceni Kosárlabda Akadémai-DSI így három győzelemmel és egy vereséggel holtversenyben a második helyen áll a belgrádiak mögött. A következő fordulót Sopronban rendezik januárban, ahol a kilenc fős csoport másik négy tagjával mérkőznek meg a hajdúságiak.

DSC_0088-1024x678

 

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – MBA Prievidza (szlovák) 72-54 (21-14, 14-23, 17-15, 20-2)

DKA-DSI: Nemes 4, Horai 6, Petrikovits 3, Neuwirth 37, Stupek 12 cserék: Somi 8, Szabó 2, Lóczi -, Sass -, Czeglédi -, Selyem -.

 

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – KK Mladost Zemun (szerb) 53-67 (13-13, 13-17, 12-23, 15-14)

DKA-DSI: Nemes 12, Horai -, Petrikovits 4, Neuwirth 24, Stupek cserék: Somi 11/3, Szabó -, Sass -, Varga -, Czövek 2.

 

MSK BK Ziar nad Hronom (szlovák) – Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI 56-77 (20-19, 14-17, 15-15, 7-26)

DKA-DSI: Nemes 19/3, Horai 8, Petrikovits 3/3, Neuwirth 30, Stupek 1 cserék: Somi 7/3, Szabó 7/3, Varga 2, Czeglédi -.

 

MMM Kremlin Bicetre (francia)– Debreceni Kosárlabda Akadémia 37-103 (10-28, 14-17, 2-30, 11-28)

DKA-DSI: Sass 4, Nemes 22, Petrikovits 2, Neuwirth 18, Stupek 13 cserék: Horai 2, Somi 10/3, Varga 18, Czeglédi 6, Kalmár 4, Szilágyi -, Szabó 4.

 

eybl-tabella

 

Cserfalvi István: Nagyon hasznos volt a torna, az idei évben is szervezett csapatok szerepelnek az EYBL-ben. A szlovák együttesekkel kiélezett meccseket vívtunk, a franciák a B-csapatukkal jöttek el, így az egy könnyebb találkozó volt, a szerbek pedig be kell ismerni, hogy nagyobb játékerőt képviseltek. Utóbbiakkal egyébként három negyeden keresztül teljesen partiban voltunk, felváltva vezettek a csapatok, és csak a negyedik negyedben tudtak meglépni. Azért is dicséretes ez a teljesítmény, mert szerkezetileg sokkal erősebbek, magasabbak voltak, mint mi, ráadásul ők már a távoli dobásokkal is hatékonyan operálnak. Mi negyedik éve 100 dobott pontunkból 92-t ziccerekből dobunk, idén többek között az is feladat lesz, hogy ez változzon. Külön örültem, hogy a tornának voltak periódusai, amikor többet próbálkoztunk középtávolikkal és hárompontosokkal, és ha még nem is a legjobb százalékkal, de be-betaláltunk. Ha ebben a két elemben fel tudunk javulni, akkor még hatékonyabbak lehetünk a jövőben.

Januárban Sopronban lesz a második torna, ahol a másik négy csapattal mérkőzünk majd meg a csoportunkból. A szerbek állnak egyedül négy győzelemmel, ők szerintem meg is nyerik a selejtezőt, a realitás a 2. vagy a 3. hely lehet. Nem lesz egyszerű, hiszen az Ostrava is egy nagyon erős gárda, de a többi csapat is veszélyes lehet. A Sopront, mint az egyetlen magyar részvevőt a csoportunkban mindenképpen szeretnénk legyőzni az otthonukban is. A célunk, hogy másodikként továbbjussunk, és újra játszhassunk a régiónk legjobbjaival a nagydöntőbe jutásért.