Neuwirth Bence az U16-os EB-n járt

Neuwirth Bence az U16-os válogatott tagjaként a B-divíziós Európa bajnokságon járt Szarajevóban. Csapatával a 17. helyen zárta a kontinenstornát. A fiatal debreceni játékossal válogatottnál szerzett tapasztalatairól, élményeiről beszélgettünk.

Székesfehérváron kezdtük a felkészülést, június 25-én – kezdte a tehetséges hátvéd.

– Hat héten keresztül keményen dolgoztunk. Ebben az időszakban a szakmai tényezők mellett az is fontos volt, hogy csapattá kovácsolódjunk. 11 edzőmeccset játszottunk, zömében A-divíziós ellenfelekkel szemben. Olyan kosárlabda nagyhatalmakkal is összecsaptunk mint a korosztályos Európa-bajnoki címet szerző Horvátország, de említhetném a szerbeket vagy a szlovénokat is. Ugyan nyernünk sajnos egyszer sem sikerült, de úgy éreztem fokozatosan kezd összeállni a játékunk.

A magyar válogatott csoportjában öt vereséggel a hatodik helyen végzett, így eldőlt, hogy a mieink legjobb esetben is csak a 17. helyre érhetnek oda.

– A torna előtti cél a csoportból való továbbjutás volt, erről azonban korán le kellett mondanunk. Innentől lépésről lépésre haladtunk, mindig csak a soron következő ellenféllel foglalkoztunk. A helyosztókon kezdtünk magunkra találni, három győzelmünkkel végül kihoztuk a maximumot a helyzetünkből.

image (1)

Váradi Attila, az U16-os csapat szövetségi kapitánya a BB1-nek adott interjújában elmondta, szerinte csapata hozzáállásával adódtak helyenként gondok, mentális problémák miatt nem sikerült játékosainak kiélezett szituációkban megfelelő döntéseket hozni.

– Számomra is csalódás az eredmény – folytatta Neuwirth – úgy gondolom, ettől több volt bennünk. Nagyon bizonyítani akartunk, amire olykor ráment a csapatjáték. Ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen ahogy nem jöttek a sikerek, a vállunkon lévő teher egyre nehezedett. A helyosztókon már felszabadultabban játszottunk, ami az eredményeken is meglátszott.

Neuwirth Bence a Debreceni Kosárlabda Akadémia egyik nagy reménysége, gólerős támadójátékával országos szinten kiemelkedik korosztályából. Nem véletlen, hogy a nemzeti együttesben is minden mérkőzésen kezdőként számolt vele mestere.

Felemás érzéseim vannak – válaszolta a arra a kérdésre, hogyan is érezte magát a pályán a kontinensviadal során.

– Amikor el tudtam engedni magam, jól ment a játék. Azonban hazudnék, ha azt állítanám, hogy mindent ki tudtam hozni magamból. Néha görcsösen léptem pályára, mindenáron meg akartam mutatni, hogy itt a helyem. Meg kell tanulnom hideg fejjel gondolkodni a kulcsmeccseken is. Szerencsére még fiatal vagyok, úgyhogy erre még rengeteg időm van. Összességében óriási élmény volt részt venni egy ilyen rangos nemzetközi eseményen, úgy érzem szakmailag és emberileg is gyarapodtam a torna során.

Sportága iránti elkötelezettségét mutatja, hogy arra a kérdésre, milyen volt az csaknem egész nyarat kosárlabdával tölteni, szimplán azt válaszolta, fantasztikus.

-Egyáltalán nem elpocsékolt szabadidőként tekintek a mögöttem álló hetekre, hiszen azt csinálhattam, amit igazán szeretek. Most van még egy szusszanásnyi időm, de aztán kezdődik az új szezon, a junior csapatom célja a nyolcas döntőbe jutás. Ebből nem engedünk, küzdeni fogunk, hogy ott lehessünk.
Legyen így, Bence!