Szerb és francia aranyérem az Eb zárónapján

Az Európa-bajnokság döntőivel véget ért az egyhetes 3×3 kosárlabda fesztivál Debrecen főterén. Mindkét magyar válogatottnak a negyeddöntő jelentette a végállomást, a nőknél Franciaország, a férfiaknál Szerbia lett az aranyérmes.

A zárónap második negyeddöntőjén máris a férfi magyar válogatott lépett pályára. Ivosev Tamásék nagy lendülettel kezdték a találkozót, 4-4-ig tartották is a lépést a csoportjukat megnyerő litvánok ellen. Ezt követően azonban érkezett egy 6-0-s roham a vendégektől, ami teljesen megtörte Csirke Ferenc együttesét. A precízen célzó litvánok ellen csak fellángolásokra futotta, akik végül magabiztos játékkal 21-9-reverték a mieinket.

A hölgyek egy órával később Spanyolországgal találkoztak a nyolc között. Villámrajtot vettek a hispánok, nem sokkal a kezdés után már 7-2-re vezettek. Theodorean Alexandra fújt ébresztőt egy távolival, majd Goree jelentkezett egy kétpontos akcióval (6-8). A találkozó felénél sikerült utolérni ellenfelünket, sőt a diósgyőri center közelijével már a vezetés is nálunk volt (11-10). Nagyon belelendültek a csapatok, Papp Klaudia két duplájára csak egy kétpontos érkezett válaszul.

Az utolsó kötelező időkérés után Medgyessy is berámolt egy távolit, ezzel karnyújtásnyira került a győzelem (17-13). Nem adták fel azonban a spanyolok, Cuevas vezérletével fél perccel a vége előtt egyenlítettek (19-19). Bár egy tiszta kétpontos kísérlete még mindkét félnek volt, több kosár nem született a rendes játékidőben, így jöhetett a hosszabbítás. Nem tartott sokáig a ráadás, hiszen Goree már az első támadásban értékesített egy ziccert, melyre legnagyobb bánatunkra azonnal érkezett egy spanyol kettes, így ők jutottak a legjobb négy közé.

A férfi negyeddöntőkben egyébként mind a négy csoportgyőztes sikerrel vette a mérkőzését, Litvánia mellett Szerbia és Franciaország könnyedén, míg Spanyolország vért izzadva hozta a „kötelezőt”. A hölgyeknél érdekes módon mind a négy csoportgyőztes elvérzett, a spanyolok mellett a franciák, a lettek és a hollandok is hátsó pályáról kerültek a négy közé.

serbia 3x3 debrecen

A papírforma négy között már nem borult a hölgyeknél, a franciák és a spanyolok is viszonylag simán hozták a saját meccsüket, így megismétlődött a hét eleji Women’s Series döntője. A férfiaknál az első kiemelt Szerbia nagyon megizzadt a döntőbe jutásért, míg a másik ágon Franciaország is csak hárommal verte a spanyolokat.

A döntőben a franciák esélyeshez méltóan végig uralták a mérkőzést, féltávnál már hét ponttal is vezettek (10-3). Ekkor jött, amire senki nem számított: a spanyolok egy óriási hajrával az utolsó pillanatban hosszabbításra mentették a találkozót. A túlórát azonban a kék-mezesek bírták jobban, és két sima ziccerrel megszerezték az aranyérmet. A férfiaknál is hasonlóan alakult a forgatókönyv, Buluték az első pillanattól kezdve domináltak, és bár voltak ígéretes francia felzárkózási kísérletek, a kulcspillanatokban nem hibáztak a világelsők, 21-18-as győzelmükkel a szerbek ülhettek fel a kontinens trónjára.

3×3 Európa-bajnokság vasárnapi eredményei:

Nők:

Negyeddöntők:

Oroszország – Franciaország 13-19

Ukrajna – Lettország 14-16

Fehéroroszország – Hollandia 15-19

MAGYARORSZÁG – Spanyolország 20-21

Elődöntők:

Franciaország – Lettország 21-8

Hollandia – Spanyolország 17-21

Bronzmérkőzés:

Lettország – Hollandia 17-13

Döntő:

Franciaország – Spanyolország 14-12

 

Férfiak:

Negyeddöntők:

Szerbia – Ukrajna 21-12

Litvánia – MAGYARORSZÁG 21-9

Franciaország – Ausztria 22-11

Spanyolország – Lengyelország 21-20

Elődöntők

Szerbia – Litvánia 20-19

Franciaország- Spanyolország 18-15

Bronzmérkőzés

Litvánia – Spanyolország 21-18

Döntő

Szerbia – Franciaország 21-18