Szerencséthozott a rektori feldobás

Hétfő délután a Nemzeti Egyetemi Bajnokság tavalyi első és második helyezettje találkozott egymással, a jelentős átalakuláson áteső címvédő DEAC az idei kiírásban mindezidáig veretlen Egert fogadta. A mérkőzés színvonalas kosárlabdát, látványos megoldásokat, és ami a legfontosabb, hazai győzelmet hozott.

rsz_dsc_0028A találkozó kezdetét jelentő feldobást Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora végezte el, ami mint később kiderült, jó ómennek bizonyult. Ha nem is a feldobásnak köszönhetően, de óriási iramban kezdtek a csapatok, nagyon jó százalékban használták ki a helyzeteiket. A debrecenieknél a Kósa-Jávor-Opre trió tarthatatlannak bizonyult, míg a vendégek szekerét Varga Imre, és a 3×3-as Egyetemi Világbajnokságról nemrég hazatért Tóth Zoltán húzta. Bár sokáig fej-fej mellett haladtak az együttesek, végül minimális DEAC előnnyel zárult az első játékrész (32-28).

Váczi Péter tanítványai a folytatásban bizonyították, hogy miért is tartják őket az idei kiírás egyik esélyesének, kevesebb, mint négy perccel a nagyszünet előtt kiegyenlítettek (38-38). A félidő előtti percek azonban újra Jávor Barnáékról szóltak, az összesen nyolc hárompontost értékesítő bedobó vezérletével újra náluk volt az előny, sőt a játékrész végéig sikerült még jobban meglépni (50-42).

A fordulás után sokáig nem tudott jelentősen közelebb kerülni az egri alakulat, sőt a negyed derekára már kétszámjegyűre hízott a különbség (57-47). Ezt követően szigorítottak védekezésükön Csabák Balázsék, területvédekezésükkel azonban csak részben sikerült megzavarniuk Ferenczi Tamás csapatát. Az idő előrehaladtával egyre türelmetlenebbé váltak a vendégek, a DEAC okosan tartotta tíz pont körüli előnyét. Bár nem dobtak hibátlanul a cívisvárosiak, a közel negyven százalékkal értékesített 15 hárompontos végzetesnek bizonyult. A találkozó végére az eredményt befolyásoló izgalmak már nem maradtak, egyedül Tóth Zoltán kiállítása miatt bosszankodhat az egri szakmai stáb. A magabiztos debreceni győzelemmel már nincs hibátlan csapat a Nemzeti Egyetemi Bajnokság Keleti-csoportjában, a DEAC pedig megkezdte a felzárkózást a kicsit gyengébb szezonrajt után.

Debreceni Egyetem – EKE Eger 90-79 (32-28, 18-14, 16-17, 24-20)

DE: Kósa 22/9, Jávor 24/24, Pék 7/3, Szarka 14/6, Opre 23/3 cserék: Ben-Kane -, Oláh -, Törköly -.

edző: Ferenczi Tamás

EKE: Csabák 13/3, Fülöp -, Ungi 8/6, Varga 20, Csákvári 6 cserék: Tóth 24/18, Veres 6/3, Koroknai 2, Megyes -, Kathi -.

edző: Váczi Péter

rsz_dsc_0121