Tegyük tisztába: a DEAC Kosárlabda Akadémia szervezeti felépítése

2020 január 1-től három másik város (Budapest, Pécs, Sopron) akadémiájával egyetemben a DEAC Kosárlabda Akadémia is államilag kiemelt sportakadémiai minősítést kapott. Ezen cikkünk a hajdúsági utánpótlásműhely megújult szervezeti felépítését teszi tisztába.

Fiú vonalon öt kiemelt együttesről beszélhetünk, az U-15-ös korosztálytól az U23-masokig. Ezek a gárdák DEAC Kosárlabda Akadémia néven fognak versenyezni. Az U-14-esek első számú csapata azonban már a Cívis KK színeit képviseli majd. A Cívis KK egy frissen alakult egyesület, melynek célja, hogy előkészítse a 14 év alatti gyermekeket az akadémiai rendszerbe való betagozódásra.  Az U14 „B” és az U-13-masok DSI-ként, míg az U-12-esektől az U-9-esekig újfent Cívis KK-ként mérettetik meg magukat.

A lányok vonalán valamivel egyszerűbb a képlet: U-18-tól U-14-ig DEAC lesz a csapatok hivatalos elnevezése, az U-13-masok DSI-ként futnak majd, míg ezen korcsoporttól lefelé, egészen az U-9-ig a Cívis KK kötelékébe fognak tartozni az együttesek.

„A titulus elsősorban a háttérmunkát dicséri, hiszen az évek során tudatos munkával kiépítettünk egy olyan stabil rendszert, amelyben minden korosztály megtalálható, valamint olyan infrastruktúrát, ami a lehető legjobb körülményeket biztosítja a fiatal sportolók számára. Természetesen minden mérkőzést szeretnénk megnyerni, de a győzelem abszolút másodlagos, a cél a fejlődés, illetve, hogy hosszabb távon minél több játékost adjunk a magyar kosárlabdának. A kiemelt korosztályok együttesei két bajnokságban is versenyeznek majd, az U-20-asok ismét kipróbálhatják magukat az NBI/B zöld csoportjában, a fiatalabbakat pedig különböző nemzetközi tornákon indítjuk. A játékosmegfigyelésben is előrelépésre van szükség, ezért a keleti országrész minden pontján lesznek ezzel foglalkozó szakembereink. Az ő feladatuk nem csak a mérkőzések látogatását érinti, hanem az iskolákét is, ahol felfigyelhetnek olyan jó alkatú gyerekekre, akik adott esetben még ki sem próbálták a sportágat. Hisszük, hogy hamarosan lehetnek debreceni nevelésű meghatározó játékosok az NBI-ben, valamint a válogatottban” – mondta Berényi Sándor, a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója.

A kibővülő lehetőségekkel kapcsolatban Nagy Norbertet, a DEAC Kosárlabda Akadémia ügyvezetőjét kérdeztük.

„A kiemelt akadémiai minősítés óriási elismerés a debreceni kosárlabda számára. Elsősorban humán erőforrások tekintetében léphetünk egy nagyot előre, hiszen számos új szakember alkalmazására nyílt lehetőségünk a sportág minden területén. A csapatok korosztály szerinti, lépcsőzetes felépítése biztosítja az előrejutás lehetőségét minden tehetség számára, ebben segít nekünk a Cívis KK. Fontos azonban kiemelnem, hogy az együttműködés ellenére a Cívis KK egy önálló sportszervezet saját szakvezetéssel, és csak azon játékosok kerülnek át a DEAC akadémiájára, akik erre leginkább rászolgálnak. Természetesen az átigazolások tekintetében is kedvezőbb pozícióba kerültünk, mivel a lehető legjobb körülményeket tudjuk biztosítani a minket választó fiataloknak, legyen szó szállásról, étkeztetésről vagy iskoláztatásról – utóbbiban kiemelt szerepet kap a Debreceni Egyetem. A SET Centerrel való kapcsolat révén „házon belül” tudjuk elvégezni a sportorvosi vizsgálatokat, diagnosztikai felméréseket, sőt, a dietetikusok segítségével sportolóink személyre szabott étrendet is kaphatnak. Mindennapos kapcsolatban vagyunk az MKOSZ-szel is, akik számítanak arra, hogy lehetőségeinkhez mérten időnként szakmai konferenciákat, továbbképzéseket tartsunk, ahol a hazai edzők kreditpontokat szerezhetnek. A lehetőségek tárháza tehát jóformán végtelen, minden erőnkkel azon leszünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ezekből.”