Továbbjutottak a serdülő fiúk a főtáblán!

Február első hétvégéjén Budapesten lépett pályára Kovács Balázs és Boldizsár Ferenc csapata. A négycsapatos tornán fiaink a továbbjutást érő, második helyen végeztek.

Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság, Főtábla 2. forduló

Budapest, 2019. február 2-3.

Debreceni KA „A” – Vasas Akadémia „A”              70 – 89 /16-20, 20-24, 17-19, 17-26/

DKA: Makray Balázs 5, Seszták Miklós 6, Varga Boldizsár 10, Tóth Botond 10, Schwarczenberger Csongor 2, Czipka Milán 5, Szűcs Bálint 5, Jankó Csaba 8, Lovász Tamás 3, Sass Barnabás 4, Vitányi Dominik 6, Illés Gergely 6

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Bp. Honvéd KA – Debreceni KA „A”          68 – 80 /12-26, 19-23, 14-11, 23-20/

DKA: Makray Balázs 14, Seszták Miklós 10, Varga Boldizsár 11, Tóth Botond 8, Schwarczenberger Csongor 2, Czipka Milán 6, Szűcs Bálint 3, Jankó Csaba 13, Sólyom Dániel 2, Sass Barnabás 6, Balázsi Ákos 3, Illés Gergely 2

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Debreceni KA „A” – Kiss Lenke KA            81 – 62 /12-19, 25-12, 17-16, 27-15/

DKA: Makray Balázs 8, Seszták Miklós 7, Varga Boldizsár 14, Schwarczenberger Csongor 11, Czipka Milán 3, Szűcs Bálint 3, Jankó Csaba 18, Sólyom Dániel, Vitányi Dominik 9, Balázsi Ákos 3, Illés Gergely 5, Lovász Tamás

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Kovács Balázs értékelése:

Nehéz tornára számítottunk, hiszen a korosztály egyik kiemelkedő csapatával, a Vasassal kezdtük a hétvégét, és két szervezett és erős csapat ellen kellett megszereznünk a továbbjutást érő első két hely egyikét. Az sem segített minket, hogy többen sérüléssel és betegséggel bajlódtak, de igazi csapatként remekül helyt álltunk és nagyon szépen teljesítettünk.

Az első mérkőzésünk az igazán kiemelendő, ahol a nemzetközi porondon is sorra diadalmaskodó nagyon jó szerkezetű, képzett játékosokból álló és jó kosárlabdát játszó Vasas ellen játszottunk. És valóban kijelenthetjük, hogy játszottunk. Nagyon magas színvonalú és nagyon magas tempójú mérkőzésen 3 és fél negyeden keresztül tudtuk tartani a lépést ellenfelünkkel. Voltak periódusok amikor vezettünk, amikor a letámadásunkkal több labdát szereztünk és a gyors lerohanásainkkal és átmenetünkkel sorra kosarakat értünk. Sajnos a büntető dobások tekintetében nagyon alulteljesítettünk illetve a negyedik negyed második felére egy kicsit elfáradtunk, ekkor ellenfelünk több könnyű kosarat szerezve eldöntötte a mérkőzést. A vereség ellenére nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen sikerült úgy és olyan sebességgel kosárlabdáznunk, ami a célunk egy nagyon erős csapattal szemben. Gratulálunk a Vasasnak a színvonalas játékához és győzelméhez.

Természetesen az első mérkőzés nagy tempója és magas koncentrációja, valamint néhány játékos egészségi állapotának romlása meglátszott rajtunk az esti Honvéd elleni mérkőzésen. Szerencsére az első sorunk jól kezdve megnyugtató előnyt szerzett, amit minimálisan a második sor is növelt, de már ekkor látszott, hogy elsősorban fejben nagyon fáradtak vagyunk, így nem sikerült a második félidőben tovább növelni előnyünket, de szerencsére közelebb sem engedtük ellenfelünket, így végülis magabiztosan hoztuk az úgymond kötelező győzelmet.

Vasárnap a házigazda csapat a Kiss Lenke KA ellen kellett megszerezni a második helyet jelentő győzelmet. Ellenfelünk elsősorban a két magas játékosára épített, akiket több elzáráson keresztül befuttatva próbált a gyűrű alatt megjátszani. Magas játékosuk fizikai fölénye, valamint az első negyedben alkalmazott erősen megkérdőjelezhető szervezett letámadása komoly gondot okozott a sérülésektől tizedelt első sorunknak. A csapatunk erősségét mutatta, hogy még a Honvéd ellen az első, úgy ezen a mérkőzésen a második sor érezte azt, hogy több kell, és jó védekezéssel és lepattanózással valamint eredményes támadójátékkal az első félidő végére már nálunk volt az előny. A második félidő eleje ismét a házigadáké volt, ekkor 6 percig nem tudtunk pontot szerezni és ellenfelünk 7-8 ponttal meglépve komoly nyomás alá helyeztek minket. Játékosaink ekkor bizonyították, hogy a nagy tét alatt is képesek jó döntéseket hozni, energia tartalékaikat felhasználva a védekezésen egyet szigorítani és a kizárást jól alkalmazva újabb fordulatot hozni a mérkőzésbe. A negyedik negyed elejére az ellenfél mindkét kulcsjátékosa a kipontozódás sorsára jutott, amit kihasználva a gyűrű alatt is dominálva tovább növeltük az előnyünket és biztos győzelmet arattunk.

Mind a három mérkőzés nagyon értékes volt a tornán. A Vasas elleni volt az elmúlt 7 hónap legjobb és leghasznosabb mérkőzése, amely úgy gondolom igazolta, hogy jó irányban haladunk és ezt a munkát kell tovább folytatni. A másik két mérkőzésen pedig olyan játékstílusokkal találkoztunk és játékszituációkkal kerültünk szembe, amikkel eddig kevesebbet találkoztunk és téthelyzetben nézhettük meg ki hogy tud élni a lehetőséggel és hogyan oldja meg a feladatát.

Gratulálok a csapatomnak, bízunk a hasonló jó folytatásban!