U15-ös EYBL: 4 mérkőzés, 3 győzelem

A kadett és a serdülő csapatunkon kívül a kadett “B” csapatunk is nemzetközi tornán vett részt a hétvégén. A Sopronban megrendezett U15-ös EYBL-ről Kovács Balázs vezetőedző készített összefoglalót:

BK Lokomotiva Sered (SVK) – Debreceni KA-DSI    66 – 52 (14-16, 18-14, 16-13, 18-9)

DKA-DSI: Jurák Botond, Farkas Csanád 3, Turcsik Ágoston 2, Kanyári Bence 4, Balázsi Soma 23 Cserék: Csikai András 12, Kanyári Dániel 6/6, Kanyári Kristóf 2, Fritsch Gergő, Magari Botond, Nagy Marcell

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Egy jó kosárlabdát játszó szlovák csapattal játszottunk, akik frissebbek és pontosabbak voltak nálunk. Komoly problémát jelentett, hogy Jurák Boti és Kanyári Dani a két irányítónk betegség és sérülés miatt összesen 15 percet tudtak pályán tölteni. Ez nem volt jó hatással a támadójátékunkra. Ami pozitív volt, hogy nagyon sok labdát juttattunk be a magas embereinkhez, akik éltek is vele. Soma 23 pontig, 12 lepattanóig és 26 IBM-ig, még Andris 12 pontig, 8 lepattanóig és 15 IBM-ig jutott. Ők ketten húzták a csapat szekerét. Mivel a meccs napján utaztunk és egy jó ellenféllel játszottunk, kezdetnek megfelelő volt. Ebből is sokat tanultunk.

Debreceni KA-DSI – Budaörsi DSE-Graphax    59 – 58 (9-19, 24-11, 8-12, 18-16)

DKA-DSI: Kanyári Dániel 6/3, Farkas Csanád 4, Turcsik Ágoston 9/3, Balázsi Soma 10, Csikai András 10 Cserék: Kanyári Bence 6/3, Jurák Botond 6/3, Kanyári Kristóf, Fritsch Gergő 2, Magari Botond 6, Nagy Marcell

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

A mérkőzés nem kezdődött jól. Nem ízlett nekünk ellenfelünk agresszív letámadása. Kellett egy negyed még stabilizáltuk magunkat. A gyűrű alatt ismét domináltunk, ami nagyon fontos volt. Soma és Andris a pontokat és a lepattanókat is szorgalmasan gyűjtötte. A második félidő elején sikerült meglépnünk 8-9 ponttal, ekkor viszont az ellenfél zónája fogott meg minket. A negyedik negyedet az ellenfél kezdte előnnyel és a végjátékba is hátránnyal mentünk be. Mégis horrorisztikus csatában kiharcoltuk a győzelmet. 28 másodperccel a vége előtt még 54-58-t mutatott az eredményjelző tábla. Ekkor jöttek Kanyári Dani pillanatai. Először egy kiharcolt fault után értékesített két büntetőt, majd 4 másodperccel a mérkőzés vége előtt kb. 8 méter távolságból bevágta a 3 pontost, így 59-58-ra sikerült diadalmaskodnunk egy nagyon színvonalas mérkőzésen. Folyamatosan javuló teljesítmények voltak, amelyek kellettek a sikerhez. A két Boti és Ágoston javuló támadó játéka, Andris és Soma gyűrű alatti játéka és Kanyári Dani extra fél perce egy hatalmas győzelemhez segített minket. Gratulálok!

balu-es-fera-1024x681

Soproni Sportiskola – Debreceni KA-DSI    61 – 64 (8-13, 17-17, 18-22, 18-12)

DKA-DSI: Kanyári Dániel 8/6, Farkas Csanád 2, Turcsik Ágoston 14/3, Balázsi Soma 8, Csikai András 2 Cserék: Kanyári Bence 11/3, Jurák Botond 5, Kanyári Kristóf, Fritsch Gergő 12, Magari Botond 2, Nagy Marcell.

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Tudtuk, hogy nehéz mérkőzésre számíthattunk, és így is lett. A hazaiak mindent elkövettek, hogy megszerezzék első győzelmüket. Nagyon jó dobóformát mutattak, 40 %-kal dobták a hármast, nálunk pedig 1-2 játékoson érződött, ma már volt egy mérkőzésünk. Az eddigi mérkőzésre jellemző palánk alatti dominanciánkat kicsit megtörte, hogy érthetetlen ítéletek után Soma a kipontozódás sorsára jutott, de szerencsére volt aki pótolta. Fritsch Gergő lépett elő, aki először egy negyed végi utolsó másodperces fél pályás hárompontossal jelezte, hogy ez az ő mérkőzése lesz, majd 12 pontig és 5 lepattanóig jutott. Kulcs momentum volt, hogy az előző mérkőzések rengeteg eladott labdáit, most 11-re tudtuk csökkenteni és az ellenfél zónája ellen is mindig utat találtunk a gyűrűbe. Jurák Boti egyre jobban magára talált, 5 pont, 3 assziszt és nagyon jó védekezést hozott, a Kanyári testvérek közül Bence 11, Dani 8 pontig jutott és Ágoston újra 10 pont fölött tudott dobni. Igazi csapatsiker volt, a játékosaim egymást segítették ki a pályán és a pályán kívül is, és végig higgadtak és fegyelmezettek tudtunk maradni. 10 órán belül a második szoros végjátékot sikerült megnyernünk, ami külön öröm volt a számomra.

Debreceni KA-DSI – USK Prague (CZ)   68 – 63 (12-16, 22-15, 14-11, 20-21)

DKA-DSI: Kanyári Dániel 7/3, Farkas Csanád, Turcsik Ágoston 24, Balázsi Soma 20, Csikai András 5 Cserék: Kanyári Bence 5, Jurák Botond 3, Nagy Marcell 4, Kanyári Kristóf, Fritsch Gergő, Magari Botond.

Edzők: Kovács Balázs, Boldizsár Ferenc

Egy nagyon jó szerkezetű csapattal találkoztunk, amely teli volt magas atletikus és gyors játékossal. Az elején nehezen is vettük fel a tempót. A Turcsik-Balázsi duó nagyon jól játszott, de az egész csapat nagyon agresszíven és jól támadta a gyűrűt. 28 faultot és 39 büntetőt sikerült kiharcolnunk. A második félidő elején szép lassan léptünk el, de az eladott labdákból kicsit magunkra húztuk az ellenfelet. Olyannyira, hogy a negyedik negyed elején a vezetést is átvették. Időkérést követően azonban Jurák Boti és Marci kosaraival újra magunkhoz ragadtuk a vezetést. A 39. percben 63-62-es cseh vezetésnél összekaptuk a védekezést és az utolsó két percet 6-0-ra megnyerve begyűjtöttük negyedik győzelmünket is a sorozatban. Bence és Dani most is fontos kosarakat szereztek, még Andris és Fritsch a palánk alatti területen dolgoztak sokat a győzelemért. Boldizsár Feri kollégámmal tudtuk, hogy „Egy Nüansz fog dönteni”, és így is lett.

tabella-U15

Összegzés: Köszönjük a Soproni Sportiskola nagyon színvonalas és kiváló rendezését. Mindent elkövettek, hogy a csapatok méltó körülmények között küzdjenek meg egymással. Ismét köszönet és elismerés jár Gulyás László kollégámnak, aki három nagyon jól felkészült, jó mentalitású és nagyon tehetséges kosárlabdázót adott a kezünkbe és természetesen maguknak a szerencsi fiúknak, akik ebben a nemzetközi sorozatban erősítették csapatunkat, és valóban komoly erősítést jelentettek. Nagyon hasznos tagjai voltak a csapatnak és úgy gondolom igazi csapattá értünk, egységesen jól kosárlabdáztunk és közösen megmutattuk Kelet-Magyarország erejét.

A soproni tornán is 4 kiváló mérkőzést játszottunk. Ahogy haladtunk előre a mérkőzéseken egyre jobb egyéni és csapatteljesítményt nyújtottunk és kivívtuk az ellenfelek elismerését. Látszott, hogy sokat léptünk előre az egy hónappal ezelőtti tornához képest is. A védekezésünk sokkal stabilabb lett, támadásban pedig a 2:2-ket nagyon jól alkalmaztuk, jól kerestük a háromszögeket és rengeteg labdát sikerült bejuttatnunk a gyűrű alá.

Ezen a tornán is minden csapatból különdíjat kapott a csapat legjobb játékosa. Ezen a tornán több nagyon jó teljesítmény is volt. Balázsi Soma ismét nagyon jó teljesítményt nyújtott, 15 pont felett átlagolt, uralta a gyűrű alatti területet és a támadásépítésből, a letámadás elleni labdafelhozatalból is kivette a részét. Az első két mérkőzésen Csikai Andris hozott átlagon felülit, ekkor rendre 10 pont felett dobott és 10 körüli lepattanót kapott le és a csapat egyik vezére volt. A legjobbnak járó elismerést végül Turcsik Ágoston kapta, aki mérkőzésről mérkőzésre lépett előre, hatalmas mezőnymunkát végzett, és az utolsó két mérkőzésen kiemelkedőt nyújtott. A Prága elleni mérkőzésen 24 pontig, 5 lepattanóig és 10 kiharcolt faultig jutott.

Kanyári Dani kisebb sérüléssel bajlódva játszott a tornán, így időben kevesebbet töltött a pályán, de annál hasznosabb. Legjobbkor dobta pontjai, a Budaörs ellen győztes kosarat  és jó passzaival szolgálta ki társait és irányította a csapatot. Jurák Botond betegséggel küszködött az egész tornán, de tudta vállalni a játékot. Nagyon magabiztos volt, hatalmasat védekezett, és Danival ketten jól megoldották az irányító posztot. Farkas Csanád nagyon stabil egyenletes teljesítményt nyújtott. Ezen a tornán nem a pontjai, hanem a védekezése, az önfeláldozása a szerzett labdái voltak a csapat számára nagyon fontosak.

U15-1024x678

Ezen a tornán is igazi csapatként játszottunk és minden mérkőzésen volt valaki, aki pluszt tudott nyújtani. A Sopron ellen Fritsch Gergő utolsó másodperces fél pályás hármasa és 12 pontja volt a kulcs, de a Budaörs elleni végjátékban ő volt az aki az ellenfél utolsó támadását hatástalanította és az egész tornán nagyon hasznosan védekezett. Kanyári Bence is a Sopron ellen tudott kiemelkedőt nyújtani (11/3), de minden mérkőzésen fontos pontokat szerzett és jól lepattanózott. Magari Botond a Budaörs ellen hozott átlagon felülit védekezésben, jó lepattanózással és nagyon fontos kosaraival, de a többi mérkőzésen is megbízhatóan és jól játszott. Nagy Marci is jó védőmunkával segítette a csapatot, támadásban ő volt az aki nagyon jól indult, a Prága ellen voltak fontos kosarai, amik nagyon fontosak voltak a győzelemhez. Kanyári Kristóf is sokat lépett előre, sokkal hasznosabban játszott, védekezésben is megbízható volt, támadásban volt kevesebb lehetősége.

Összességében nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. Ami nagyon pozitív, hogy a két tornán minden olyan mérkőzést megnyertünk, amely szoros végjátékban dőlt el. Két alkalommal a pár pontos előnyünket sikerült megőriznünk, még két esetben az utolsó 0,5-1,5 percben sikerült fordítani -4 és -2 pontos hátrányból, ami azt jelzi, hogy mind fizikálisan, mind pszichésen is erősek voltunk és jól bírtuk a sorozatterhelést. A statisztikai mutatókban is megmutatkozik, hogy a jó csapatban jó egyéni teljesítmények is voltak. A dobott pontok átlagának rangsorában Soma 8. (15 pont), Ágoston a 11. (13 pont) helyen végzett. A második tornán betegsége miatt kevesebbet játszó Jurák Botond 2 asszisztot átlagolt és ezzel 12. lett a rangsorban. Mindhárman nagyon jó teljesítményt nyújtottak és posztjukon a legjobbak között voltak a 9 csapat több, mint 100 játékosa közül. Balázsi Soma lepattanózásban az 5. (9,38 lepattanó), IBM-ben a 9. (14,38) helyen zárt.

Köszönjük az Akadémiának a lehetőséget, hogy egy ilyen rangos sorozatban vehettünk részt és rengeteget fejlődtünk. Bízom benne, hogy lesz még folytatása és gratulálok minden játékosomnak a teljesítményéhez és ahhoz hogy igazi csapattá érve nagyon egységesen kosárlabdáztunk. Négy győzelemmel és négy vereséggel úgy gondolom, hogy egy nagyon sikeres szereplést zártunk. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra. Gratulálok!